Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 apr 2017 11:11 

Koud weer brengt beweging op de aardappelmarkt


De laatste dagen stonden alle spots gericht op de vorstschade in de fruitteelt. Een belangrijk deel van de bloesems werd vernietigd. De vorst in de nacht van 19 op 20 april richtte ook schade aan bij aardappelen. Dit staat te lezen in de jongste berichten vanuit Nederland en Duitsland.

Deze schade komt gedeeltelijk door het bevriezen van bovenstaande primeuraardappelen onder plastiekfolie, maar meer algemeen dient benadrukt dat de oogst van de primeuraardappelen al minstens tien dagen is achteruitgeschoven.
Tien dagen min of meer is voor de industrie een niet te onderschatten factor

We zijn bijna einde april, de Belgische aardappelvoorraad werd begin april ingeschat op 1,21 miljoen ton. Dit is minder dan de twee voorbije seizoenen.
Daarvan ligt 22% vrij en de rest onder controle van de industrie. Dit betekent dat de hoeveelheid vrije aardappelen op de helft van het jongste vijfjarig gemiddelde komt. Normaal ligt 50% nog vrij in de schuur begin april. 

De Nederlandse industrie voerde in maart meer aardappelen in dan de vorige jaren. Het importniveau was circa 35.000 ton. Tegelijk werd 7.200 ton minder uitgevoerd.
Een invoer over drie maanden van 147.358 ton is inderdaad aanzienlijk, ook al schuilen daar nog 19.000 ton zetmeelaardappelen in. 

De driemaandelijkse export vanuit Nederland naar België bedroeg 35.000 ton.  Over de eerste drie maanden werden 29.000 ton meer geëxporteerd naar ons land.
Duitsland kocht minder aardappelen en de Afrikaanse export is voor maart met meer dan 10.000 ton lager uitgevallen.
Kortom, Nederland importeerde meer en exporteerde meer naar België

Bij al deze handelstransacties tussen de industriële spelers is een soort stress waarneembaar. De Belgische industrie weet hoe laat het is en gaat voorzichtig om met de voorraden alhier. Kopen is de leuze!

De koudeperiode en het bekend worden van de voorraadcijfers gaven een kick op de aardappelnoteringen. PCA haalde de wekelijkse notering naar boven en sprak voor Fontane over een vork van € 20 tot € 25.
De Duitse AMI notering was de grootste stijger.
De cs-oefening liet een stijgende calculatie van € 0,40 zien tot € 22,10.

Sommige markten haalden de exportprijs naar boven wat weinig gewoon is voor deze tijd van het jaar.  De exportvolumes werden evenwel geremd door de hoge prijzen. 

Meldenswaardig daarbij is dat de productievooruitzichten in veel zuiderse gebieden mager uitvallen. Het betreft dan primeurs die nu stilaan met mondjesmaat beschikbaar komen. Grote broer Egypte richt zich bij voorkeur naar handelspartner Rusland. 

De termijnmarkt op juni sloot gisteren af met een stijging van € 0,30 tot € 24,60. Een meer dan behoorlijke prijs die de situatie in de handelswereld van de industriële spelers nog het best laat aanvoelen.

Wat het productieseizoen 2017 betreft, maakten veel landbouwers de jongste twee dagen melding van een snelle afwerking bij het poten. Ook de grote telers - met her en der lokale producties in Frankrijk - stellen dat eind dit weekend alle velden zullen beëindigd zijn. De datum van 20 april is in vergelijking met de voorgaande jaren relatief vroeg en best aanvaardbaar. 

Over de oppervlakte zijn er signalen allerhande: veel telers blijven er bij dat 20% meer is aangeplant dan in 2016 werd geoogst. Al bij al kan dit de vraag/aanbod situatie in evenwicht brengen. Zowel de teelt van vrije als van contractaardappelen is toegenomen.

Prognose: De vooruitzichten van januari en februari waren dat er een prijsstijging komt voor vrije aardappelen zonder evenwel de periode te kunnen aanstippen. Op vandaag kan net hetzelfde worden gesteld.
Wel komt de periode dichterbij door de aanhoudende vraag en door de weersomstandigheden. 

Veel telers vroegen gisteren en vandaag of er een ramp zal erkend worden voor de nachtvorst en of deze ramp een uitbreiding kan kennen naar de aardappelteelt of naar de streken met vroege aardappelen. Navraag bij de bevoegde instanties laat vermoeden dat deze kans uiterst klein is.  Een ramp, ook in de fruitsector, zou alleen kunnen erkend worden als er sprake is van een uitzonderlijke toestand en dit wordt over meerdere jaren geëvalueerd.  Voor de (fruit)telers blijft het afwachten.

Luc Busschaert - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer