Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 apr 2017 09:19 

‘Eventuele vorstschade suikerbieten spoedig en nauwkeurig vaststellen'


In de afgelopen nachten deze week zijn op verschillende plaatsen in Nederland dicht bij de grond temperaturen tot -9°C gemeten. Bij temperaturen onder -5°C kunnen bietenplanten vorstschade oplopen, zeker omdat op veel percelen de planten net aan het opkomen waren. Of overzaaien nodig is kan de teler pas beslissen nadat hij de schade nauwkeurig heeft vastgesteld.

Of er onherstelbare schade is opgetreden door de nachtvorst, hangt volgens het IRS sterk af van de omstandigheden en van het ontwikkelingsstadium van de kiemplant. Het gevoeligst zijn ze als ze net bovenkomen. Droge grond en een hoog organisch stofgehalte verhogen de gevoeligheid voor vorst. Bieten op zand- en dalgronden zijn mede daarom gevoeliger voor vorstschade dan bieten op klei- en zavelgrond. Vorstschade is herkenbaar aan glazige stengels en zwart verkleurde kiembladeren. Soms is de stengel ook ingesnoerd. Als het hart nog intact is en de stengel niet indroogt, dan zullen ze de plantjes zich meestal wel handhaven, is de ervaring van het IRS.

Wel of niet overzaaien?
Telers die geconfronteerd worden met vorstschade aan de jonge bietenplantjes staan voor de vraag of ze deze nu wel of niet het beste kunnen overzaaien. Het IRS adviseert de telers in die gevallen om eerst te controleren of er voldoende planten over zijn door verspreid over het perceel enkele telstroken uit te zetten. Tel in die stroken de vitale planten en herhaal dat (liefst enkele keren) na één of twee dagen. Daarbij dient de teler er rekening mee te houden dat er eventueel nog plantjes kunnen opkomen. Staan er te weinig planten en bent u er zeker van dat er geen planten meer bijkomen of zich herstellen, dan kunt u overwegen om over te zaaien. Op de IRS-site is met de applicatie ‘(overzaai) groei en ontwikkeling’ te berekenen bij welk plantaantal overzaaien zinvol en rendabel is. Overzaai rendeert sneller als dit snel gebeurt, omdat het resterende groeiseizoen dan langer is. Beslis echter niet te snel en zeker niet voordat u met zekerheid hebt vastgesteld welk stabiel plantenaantal er over blijft, aldus het IRS.



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer