Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 apr 2017 17:14 

Eind deze week 95% van de Nederlandse uien gezaaid


Het is nu ruim een week geleden dat het weer omsloeg en nu is het zover dat overal kan worden gezaaid. En daarom gaat het nu hard in Nederland met het zaaien van uien. Veel telers hebben het zaad intussen in de grond zitten, terwijl de telers die vanwege hun zware grond moesten wachten deze week de zaaimachine aan het werk zullen zetten.

Komend weekend zit 95% in de grond, zo verwachten de kenners.

Niet langer wachten
Vorige week woensdag en zaterdag leek het erop dat het weer op sommige plaatsen roet in het eten zou gooien, maar dat viel uiteindelijk mee. Ook de komende dagen zijn de weersvoorspellingen goed en kan er een prima start worden gemaakt richting teelt en oogst voor 2017. Volgens Jaap Jonker van zaadfirma De Groot & Slot zit op dit moment al 75% van het uienzaad in de grond. Zeker nu 1 april voorbij is, hoeft er niet meer te worden gewacht. “De omstandigheden zijn goed, de temperatuur is goed, waar wacht je dan nog op? Ik denk dat aan het eind van de week tussen 95 en 100 procent is gezaaid”, zegt verkoopleider Jonker. De 2 tot 3 weken geleden gezaaide zaaiuien staan al boven. Op een perceel dat op 18 februari in Noord-Holland is gezaaid, staan de uien zelfs al te ‘vlaggen’.

De Groot & Slot, marktleider op het gebied van uienzaad, verwacht voor Nederland een stabilisering tot heel lichte uitbreiding van het uienareaal. Ook dit jaar ziet hij weer veel belangstelling voor de twee grootste rassen, Hypark en Hightech, beide behorend tot de categorie middenvroeg. “En dan zijn er ook enkele nieuwkomens die het heel goed doen.”

Vroege rassen
Frank Druijff van Hazera, die verwacht dat eind van de week 90% van het uienzaad in de grond zit, ziet een sterke toename van de vroege rassen. “Dat heeft te maken met de hoge prijs van plantgoed voor plantuien. Dan kiezen telers toch sneller voor zaaiuien.” Daarnaast ziet Druijff een uitbreiding van de bewaarrassen.

De vroeg gezaaide uien trekken goed door. “De grond warmt snel op, de capillaire werking is goed en koude nachten zorgen voor vocht in de ochtend. Dan wil het zaad wel kiemen.”
De ontwikkeling van het areaal is wisselend. In de oostelijke grensstreek van Delftzeil tot Maastricht ziet Hazera een groei van het areaal zaaiuien, terwijl in de traditionele teeltgebieden (zuidwesten en de polders) een kleine afname wordt gemeten. “Over het geheel denken wij toch een ongeveer gelijk areaal te behalen.

Zaad in de grond

“Sinds het weer is omgeslagen, zijn de telers gaan zaaien. Ik denk dat het eind deze week een heel eind gelopen is”, zegt Jim Hoogzand van Hoza Zaden in Oudenhoorn. “Misschien dat er volgende week nog een laat perceel wordt gezaaid, maar dan zit alles in de grond.” Van de eerste kiemers heeft hij nog niet gehoord, maar Jim verwacht volgende week zeker de eerste meldingen.
De zadenspecialist heeft landelijk overal klanten, met het zwaartepunt in het zuidwesten. Hoogzand is tevreden over de belangstelling. “Alle rassen zijn in trek, van vroeg tot laat. Veel belangstelling is er voor rode uien. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de prijsontwikkeling van rode ui.”
Hoza Zaden, dat gemiddeld 13 tot 15% van de zaaiuienmarkt levert, ziet een lichte uitbreiding van het te beleveren areaal. “Ten opzichte van vorig jaar gaat er 10% meer weg.” Jim weet niet of dit een landelijke trend is.

Plantuien trekken door
Jaap Jonker van De Groot & Slot kan melden dat de laatste plantuien nu de grond in gaan. De vroeg geplante percelen met plantuien zoals de rassen Forum, Jagro en Jetset hebben profijt van het mooie voorjaarsweer zodat de groei hiervan goed doorzet. Voor de dit jaar geplante plantuien is het al wat te droog. “Het is wachten op een buitje regen. Als dat niet valt zal er moeten worden beregend.”
Ook wat Frank Druijff van Hazera betreft hebben de plantuien “de schwung ook goed te pakken”. De omstandigheden zijn prima om nu door te trekken. Vochttekort ziet hij nog niet als een probleem. “Met een paar mm regen, zoals voor het weekend wordt voorspeld, is dat al opgelost.”



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer