|
22 mars 2012 |
12:12 |
|
Betekenis 'Beschermende atmosfeer'
Wat betekent de vermelding “verpakt onder beschermende atmosfeer” die je op sommige etiketten tegen komt?
Voedingsmiddelen verpakt onder gemodificeerde of beschermende atmosfeer zitten in een verpakking waarin de lucht vervangen werd door een toegelaten gas of gasmengeling.
|
“Normale” lucht bestaat voornamelijk uit stikstof en zuurstof. Het is de zuurstof die aan de basis ligt van veranderingsprocessen bij voedingswaren (oxidatie, ranzig worden, …). Sommige soorten micro-organismen, de zogenaamde “aërobe”, hebben zuurstof nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Door het aandeel aan zuurstof te verminderen dat met het voedingsmiddel in contact komt, slaagt de industrie erin om de bewaarduur aanzienlijk te verlengen.
Meestal moeten deze levensmiddelen toch nog koud bewaard worden, wat de ontwikkeling van de microorganismen nog eens vertraagt. De uiterste gebruiksdatum (te gebruiken tot of TGT) van levensmiddelen die onder gecontroleerde atmosfeer verpakt zijn is dus langer. Het is de fabrikant die deze uiterste gebruiksdatum vastlegt, bijvoorbeeld in functie van verouderingstesten of de resultaten van microbiologische analyses. Hij garandeert dat het product geen risico voor de consument inhoudt als het bij de juiste temperatuur bewaard wordt.
Eenmaal de uiterste gebruiksdatum overschreden mag het niet meer geconsumeerd worden en is de verkoop ervan verboden.
|
|
|
|