Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 aug 2024 16:52 

Overstromingen najaar 2023: start herstel winterdijk Blankaartbekken


Bij de watersnood eind 2023 liep de winterdijk aan het Blankaartbekken naast de IJzer schade op. In opdracht van De Vlaamse Waterweg nv start een aannemer met de herstelling en versteviging van de dijk. De kern van de dijk wordt met extra klei aangevuld zodat de dijk in de toekomst beter bestand is tegen extreem hoge waterstanden. De herstellingwerken zullen tot in de loop van 2025 duren.

Start herstel winterdijk Blankaartbekken 25/08/2024 -

De winterdijk aan het bufferbekken in de Blankaart naast de IJzer in Houthulst en Diksmuide beschermt een gebied met landbouwbedrijven en woningen. Door de vele regen in Noord-Frankrijk en de Westhoek bereikte de opslagcapaciteit van de Blankaart in november 2023 haar limiet. Dit leidde tot afkalvingen en verzakkingen in de dijk. Op verschillende plaatsen moest de dijk worden verstevigd om doorbraak en overtopping te vermijden.

Het idee voor de winterdijk dateert van na de overstromingen in 1993. Het water in de IJzer dat uit Frankrijk en de omgeving van Poperinge komt, vertraagt door het afgevlakte reliëf voorbij Poperinge en stroomt aan een lager debiet naar zee. Een deel van het water wordt tijdelijk gecontroleerd gebufferd in het Blankaartbekken op het grondgebied van Houthulst en Diksmuide. De winterdijk moet omliggende woningen en landbouwbedrijven beschermen tegen hoge waterstanden in het Blankaartbekken.

De Vlaamse Waterweg nv heeft een aannemer de opdracht gegeven om de dijk grondig te herstellen. Daarmee wordt gevolg gegeven aan een actie, dat de taskforce Weerbare Westhoek adviseerde, na de wateroverlast in het IJzerbekken eind vorig jaar. Het kleischerm in de dijk zal worden opgetrokken tot 5,00 meter TAW. De dijk moet zo nog meer bescherming bieden. De hoogte en breedte van de dijk zelf wijzigen niet.

Tijdens de herstellingswerken wordt ook de toegankelijkheid van de dijk voor inspecties en interventies verbeterd. Op de kruin van de dijk komt een verstevigde grasmat die moet toelaten om er in natte periodes veiliger met voertuigen op te kunnen rijden.

De Vlaamse Waterweg nv wil dit jaar al 2,5 van de 7 kilometer lange dijk versterken. De rest volgt in 2025. De werken starten aan de westelijke dijk de Westbroekstraat. De planning en uitvoering van de werken houdt rekening met het beschermingsstatuut van het gebied.

Voor de verhoging van het kleischerm is 7000 kubieke meter klei nodig dat aan specifieke normen voldoet.

Na het wegtrekken van het water uit het bufferbekken begin 2024 werd ter voorbereiding van de herstellingwerken een grondige inspectie van de dijk uitgevoerd. Daaruit bleek dat de dijk schade opliep maar haar beschermingsniveau behield.

De Vlaamse Waterweg nv voorziet voor de herstelling en versteviging van de winterdijk 350.000 euro.  

 


  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verslechterd door natte weersomstandigheden en uitbraak blauwtongvirus Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement 2024-2029 Lees meer
 
 
Wie aansprakelijk bij modder op de wegLees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval zomer 2021 Lees meer
 
 
Vlaams Rampenfonds: uitbetaling diverse erkende rampen 2020-2023Lees meer
 
 
Découvrez les Chiffres clés 2024 : votre guide pour comprendre la Belgique en un coup d'œil Lees meer
 
 
Ontdek de Kerncijfers 2024: uw gids om België in één oogopslag te begrijpen Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer