Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2024 10:30 

Overuren


Uit recente cijfers van Eurostat blijkt dat de gemiddelde werkweek in België voor een zelfstandige 50,3 uren bedraagt. Het gemiddelde voor de eurozone bedraagt 47 uren.

“Onze ondernemers zijn koplopers wat betreft het aantal gepresteerde uren. Slechts in twee EU-landen presteren zelfstandigen met personeel meer dan 50 uren, en België is er één van. Dit beklemtoont de werklust van de ondernemers, maar legt ook enkele pijnpunten bloot. De reden waarom er extra uren worden gemaakt zijn onder meer de hoge loonkost voor personeel en de vele papperasserij die momenteel bij ondernemen hoort”, zegt ondernemersorganisatie UNIZO.

De vakantieperiode zorgt bovendien voor extra drukte, zo blijkt ook uit een recente bevraging. Maar liefst één op vijf van de bevraagde werkgevers vangt zelf het werk zelf op als het personeel vakantie heeft, in plaats van de activiteiten op een lager pitje te zetten of tijdelijk personeel in te schakelen zoals jobstudenten of flexijobbers.

De gemiddelde werkweek van een zelfstandige in ons land bedraagt 50 uren. Het Europese gemiddelde is 47 uren. Na Frankrijk werkt de Belgische zelfstandige van alle EU-landen het meest. Verklaringen hiervoor zijn de hoge loonkost, de administratieve druk en het groot aantal openstaande vacatures, waardoor de ondernemers gedwongen worden om nog meer zelf te doen. In sommige sectoren is het gemiddelde zelfs nog hoger, zoals in de horeca (56,4 uren) en de retail (51,3 uren).

Daar komt nog bij dat de vakantieperiode voor veel ondernemers extra druk is. Uit een bevraging die UNIZO voerde bij 429 ondernemers blijkt dat 20 procent van de ondernemers zelf meer werk op zich neemt als het personeel vakantie heeft en geen tijdelijk personeel inschakelt of de activiteiten op een lager pitje zet. Een vijfde zet ook jobstudenten in om de vakanties te overbruggen of knipt in de openingstijden

“Het is eigen aan ondernemers dat ze de extra mijl lopen voor hun zaak. Hard werken en dag en nacht klaarstaan voor klanten zit in hun mentaliteit ingebakken, wat automatisch leidt tot langere werkuren. Maar, net als werknemers hebben ook zelfstandigen behoefte aan rust en ontspanning samen met hun familie, zeker in vakantieperiodes. De recente resultaten tonen echter dat veel ondernemers tijdens deze periodes geen andere keuze zien dan zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer hun personeel geniet van een welverdiende vakantie. Daarom willen we aandacht vragen voor het welzijn van de ondernemers. Dit vraagt om een specifieke aanpak, want minder werken is voor ondernemers vaak geen optie”, klinkt het bij de organisatie.

De werkbaarheidsmeting van de SERV (2023) toonde eerder al aan dat ondernemers worstelen met hun werk-privébalans en dat zij werkstress ervaren. Dit probleem is nog groter bij zelfstandigen met personeel, vanwege de bijkomende verantwoordelijkheden en administratieve lasten.

“Hun financiële middelen zitten in hun onderneming, en ze halen ook hun voldoening uit hun zaak. Het komt er dus op aan om meer tijd te vinden. Het aanpakken van de ontelbare paperassen en reglementeringen, dé grote energie en tijdvreter voor ondernemers, zou hier al veel soelaas bieden. Administratieve rompslomp en de angst om fouten te maken zorgen voor veel stress. Daarom is een doorgedreven administratieve vereenvoudiging noodzakelijk. Hierdoor krijgen ondernemers tijd vrij om te spenderen aan andere zaken. Daarnaast is het voor veel ondernemers financieel quasi onmogelijk om extra mensen aan te werven. Het is niet toevallig dat ondernemers het zelf het meeste werken in het land met de hoogste loonkost ter wereld.”

 

 

 

 


  Nieuwsflash
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
AardappelmarktLees meer
 
 
Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliserenLees meer
 
 
Eerste stap naar bescherming van het “Vlaams roodbruin bier / Flanders Red Ale” als BGALees meer
 
 
Groen licht voor 25 projecten VLIF innovatieLees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Europese aardappelindustrie volop in groeiLees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Eerste geval van vogelgriep bij persoon in VS zonder contact met dieren Lees meer
 
 
INTERPOM 2024 Energizing a potato industry in transition Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 11 en 12 mei 2023 en 12 september 2023 als rampLees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Minder zomergranen en meer aardappelen geproduceerd in 2023 Lees meer
 
 
Landbouwgrond op vijf jaar tijd een vijfde duurder geworden Lees meer
 
 
Toespraak Ferdi Buffen, ter gelegenheid van de Weuthen Kartoffeltag Lees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Lange periodes van regen of droogte kunnen biodiversiteit in graslanden drastisch verminderenLees meer
 
 
Zomer 2024 natter dan gemiddeldLees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer