Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 01 aug 2024 18:08 

Waar onweert het het meest?


Er trekt sinds vannacht een onweer over ons land en vooral Vlaams-Brabant, Limburg en Henegouwen krijgen het aardig te verduren. Is het toevallig dat net deze plaatsen geteisterd worden door het onweer of worden ze altijd geviseerd door onweersbuien? Onze weerman David Dehenauw, hoofd van de wetenschappelijke dienst weersvoorspellingen bij het KMI, legt uit. “Op sommige plekken onweert het wel degelijk meer dan op andere.”

Onweer is en blijft iets heel lokaal. Een explosief weerfenomeen dat moeilijk op voorhand te voorspellen is. Maar er zijn regio’s in ons land die er gevoeliger voor zijn dan andere. Heb je een hekel aan onweer, dan blijf je best weg uit de Hoge Venen. Met 21 dagen onweer per jaar staat deze regio bovenaan in ons land. “In de Hoge Venen valt sowieso al de meeste neerslag. De hoogte is daarvoor de belangrijkste reden, want een wolk wordt gevormd door de stijging van warme lucht aan de grond, die afkoelt op hoogte, condenseert en een wolk vormt. Ook in de regio van Bouillon en de Semois-vallei regent het meer”, legt Dehenauw uit.

Aan het andere uiteinde vind je de kust met 11 onweersdagen per jaar. Er vormen zich daar minder gemakkelijk wolken door het koude zeewater en de zeebries. “In de Westhoek, rond de regio Koksijde, is het gemiddeld aantal uren onweer per jaar het laagst. Dat komt omdat het er minder regent, maar ook omdat onweer in de zomerhelft van het jaar vaak vanuit het Franse binnenland komt overgewaaid met de zuidwestenwind. En dat komt in het centrale en oostelijke gedeelte van Vlaanderen terecht.” In de herfst en winter komen de onweersbuien vanaf de Noordzee en bereiken het noorden van ons land vlotter. Dit is ook de reden dat het noorden van Oost-Vlaanderen en Antwerpen meer onweersdagen hebben.

Is er dan echt een verklaring waarom vandaag vooral Vlaams-Brabant, Limburg en Henegouwen geteisterd worden? Op de kaartjes is het alleszins duidelijk dat Vlaams-Brabant en Henegouwen vaak gespaard blijven van onweer. En volgens cijfers van het Klimaatportaal van de Vlaamse Milieumaatschappij is Vlaams-Brabant de droogste provincie van Vlaanderen. Met gemiddeld 771 liter per vierkante meter per jaar is het daar een pak minder nat dan in de provincie Antwerpen. “Al deze data is gebaseerd op gemiddelden,” vertelt David. “Het onweer van vandaag is voor de gemiddelde cijfers ongewoon, maar het kan natuurlijk overal wel eens onweren.”

 


  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verslechterd door natte weersomstandigheden en uitbraak blauwtongvirus Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement 2024-2029 Lees meer
 
 
Wie aansprakelijk bij modder op de wegLees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval zomer 2021 Lees meer
 
 
Vlaams Rampenfonds: uitbetaling diverse erkende rampen 2020-2023Lees meer
 
 
Découvrez les Chiffres clés 2024 : votre guide pour comprendre la Belgique en un coup d'œil Lees meer
 
 
Ontdek de Kerncijfers 2024: uw gids om België in één oogopslag te begrijpen Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer