|
Betere bewaring van fruit met Digifruit
De KU Leuven heeft de fruitboeren uit onze regio aan een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier geholpen om hun oogst te bewaren. De vruchten worden in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen. “Zo is het mogelijk om biofruit een jaar lang te bewaren.”
|
België produceert gemiddeld zo’n 600.000 ton appelen en peren per jaar. Na de oogst wordt dat fruit maanden bewaard in koelcellen zodat het verspreid doorheen het jaar verkocht kan worden. Om het rijpingsproces te vertragen en de kwaliteit te behouden, wordt het fruit er onder een aangepaste luchtsamenstelling bewaard. Doordat de bewaarcondities niet specifiek zijn per fruitpartij, treden er soms grote verliezen op. Daarom gebruikt men bij de bewaring vaak een chemische stof die de rijping remt. Deze chemische stoffen zijn evenwel niet toegelaten in de bioteelt. Vandaag staat de sector voor grote uitdagingen, met de stijgende vraag naar biofruit, steeds hogere kwaliteitseisen van de consument en torenhoge energiekosten.
In het Digifruit-project ontwikkelde Optiflux een meetsysteem en software die het mogelijk maken om de bewaarcondities voor fruit dynamisch te regelen, zonder de bestaande bewaarruimte en installatie ingrijpend te veranderen. Fruitbewaring met deze innovatieve technologie kan volledig biologisch en kost minder energie. De technologie is een oplossing voor de sector waar energiebesparing en duurzaamheid hoog op de agenda staan. De slimme bewaartechnologie biedt hier een oplossing voor.
Het meetsysteem en software maken het mogelijk om de bewaarcondities voor fruit dynamisch te regelen, zonder de bestaande bewaarruimte en installatie ingrijpend te veranderen.
Het meetsysteem en software maken het mogelijk om de bewaarcondities voor fruit dynamisch te regelen, zonder de bestaande bewaarruimte en installatie ingrijpend te veranderen. © RV
“Fruit ademt”, legt Niels Bessemans van Optiflux uit. “Ons systeem meet in real-time de ademhaling van het fruit tijdens opslag in koelcellen van wel 200 ton. Op basis van continue metingen past het systeem de bewaarcondities automatisch aan met intelligente software. Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder verlies en uiteindelijk dus ook voor meer rendabiliteit.”
Het innovatieve meet- en regelsysteem is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de KU Leuven, in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). De partners zijn er, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, in geslaagd de technologie vanuit het lab om te vormen naar een commercieel product dat nu in de praktijk wordt uitgerold. Op wereldniveau gaat 45 procent van de verse groenten en fruit verloren, zonder te worden geconsumeerd.
Daarom is de impact van bewaartechnologie op de houdbaarheid na verkoop zeer belangrijk. De slimme technologie blijft optimaal als het fruit al bij de klant thuis in de schaal ligt. Hierdoor is het gebruik van ethyleenblokkers overbodig en is het ook mogelijk om biofruit het jaar rond te bewaren. “Doordat tijdens zo’n innovatieve bewaring het fruit bij lagere zuurstofgehalten bewaard wordt, produceert het minder ademhalingswarmte die moet worden weggekoeld. Hierdoor wordt zo’n 15 procent op het energieverbruik bespaard vergeleken met standaardbewaring.”
|
|