Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jan 2023 12:25 

Veggieburgers zijn ultrabewerkt


Veggieburgers lijken vandaag de dag het meest courante alternatief voor vlees te zijn. Al zijn sommige exemplaren toch niet zo gezond, zo blijkt uit onze test. Slechts drie van de twintig burgers konden ons daarin overtuigen.

 

Veggieburgers niet het beste vegetarische alternatief voor je vlees

De veggieburgers die we testten werden geproefd en beoordeeld door een panel van 60 mensen. Van de 20 geteste hamburgers scoorden er slechts 3 goed. De smaak van de groenteburgers was een van de belangrijkste criteria in onze test.

De veggieburgers werden verder ook beoordeeld op hun verwerkingsgraad, hun samenstelling en het aantal additieven. We wierpen ook een grondige blik de verpakking. Op die manier strandden 9 van de 20 producten zelfs in de zone "niet kopen".

ONTDEK DE BESTE VEGGIEBURGERS

Veggieburgers zijn ultrabewerkt

Suiker, zout, vet, additieven, kleur- en smaakstoffen... deze ingrediënten vind je erg vaak terug in je vegetarische burgers. Wanneer veel van deze ingrediënten aan voedsel worden toegevoegd of wanneer ze overmatig worden verwerkt, spreken we van ultrabewerkte producten. Heel wat veggieburgers bleken overigens te weinig vitamine B12, ijzer, eiwit en te veel vet te bevatten. Om een volwaardige vleesvervanger te zijn, moeten zulke burgers burger voldoende eiwitten, vitamine B12 en ijzer leveren.

Verwar "vegetarisch" echter niet met "gezond". Dat is immers niet altijd hetzelfde, zeker niet bij de veggieburgers. Om hun burgers goed te laten smaken, de houdbaarheid te verlengen of vlees (textuur/smaak) zoveel mogelijk na te bootsen, voegen fabrikanten er immers allerlei ingrediënten aan toe. Zo ondergingen niet minder dan 15 van de 20 burgers een aanzienlijke bewerking. 

De consumptie van zulke ultrabewerkte producten kan echter gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes (type 2) en zwaarlijvigheid. Vorig jaar bleek al uit onze test dat veel groenteburgers ultrabewerkt waren. De burgers van dit jaar zijn niet overtuigender.

Samenstelling van veggieburgers is niet gezond

De samenstelling van veggieburgers liet in de helft van de gevallen te wensen over. Zet zulke burgers dus liever niet meer dan één keer per week op je menu. 

Kies liever voor andere producten die belangrijke voedingsstoffen bevatten:  

  • hoogwaardige eiwitten vind je onder meer in peulvruchten
  • essentiële vetzuren (omega 3) zitten bijvoorbeeld in noten of lijnzaad
  • vitaminen (B en D) in zuivelproducten en granen
  • mineralen (ijzer, calcium, zink en natrium) in noten en zaden.
Er ontbreekt informatie op de verpakking van veggieburgers

De informatie op de verpakking voldoet aan de wettelijke voorschriften, maar bij sommige etiketten ontbreken er bepaalde elementen die er volgens ons wel op zou moeten staan. Het vezelgehalte wordt bijvoorbeeld niet vermeld op de verpakking van de Beyond Meat-burger en de veggieburger van Bio Veggie Company. Wij betreuren dit omdat de consumptie van vezels een van de belangrijkste voedingsprioriteiten is.

Ontdek hoe je een gezonde, kant-en-klare vleesvervanger kunt vinden.

Kies plantaardige eiwitten voor een duurzame voeding

Je eet dus maar beter niet elke dag veggieburgers. Ze zijn te bewerkt en voldoen niet aan je voedingsbehoeften. We blijven echter wel voorstander van een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitten.

Te veel vlees eten heeft een zware impact op de planeet. Als we een leefbare wereld willen doorgeven aan de generaties na ons, dan is het essentieel om zelf ook meer plantaardige eiwitten in onze voeding op te nemen. Uit duurzaamheidsoverwegingen loont het dus de moeite om af en toe een vleesburger te vervangen door een veggieburger. Maar kies er dan liever eentje die goed scoorde in onze test, zodat ook je lichaam er blij mee is.

 


  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering keurt de Vlaamse invulling van het GLB 2023-2027 goed Lees meer
 
 
Beijing vermoedelijk op zoek naar 71 miljoen hectare landbouwgrond Lees meer
 
 
Wat is het gemiddelde inkomen van een landbouwer op een familiebedrijf? Lees meer
 
 
Ventilus pas nodig in 2031: “Ondergronds alternatief is dan mogelijk” Lees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling varkensstallen: hoe bereken ik mijn impactscore? Lees meer
 
 
Wat heeft rijenbemesting in aardappelen te bieden? Lees meer
 
 
Kappen en aanplant bomen: wetgeving en vergunningLees meer
 
 
Zijn biostimulanten de nieuwe wondermiddelen?Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2023, betalingsrechten en landbouwerkenmerken beschikbaar op het e-loket Lees meer
 
 
Verplichte keuring van spuittoestellen Lees meer
 
 
Stikstofdossier: rode bedrijven moeten hun vergunning kunnen uitdoenLees meer
 
 
Bij droogte een droogtekaart, op de tractor als taakkaartLees meer
 
 
Weekendhuisjes in natuur- en landbouwgebied Lees meer
 
 
Erkenning van stikstofreducerende technieken PAS-lijstLees meer
 
 
3M-Zwijndrecht - Financiële compensaties voor landbouwersLees meer
 
 
Chinese megavarkensboerderijen - Handelsmogelijkheden voor Vlaanderen Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over het stikstofakkoordLees meer
 
 
Landbouwbedrijven West-Vlaanderen - Starters en stopzettingen Lees meer
 
 
LandbouwgrondenbeleidLees meer
 
 
Goedkeuring GLBLees meer
 
 
Landbouwbedrijven Limburg - Starters en stopzettingenLees meer
 
 
Innovatiesteun aan bedrijven in 2022Lees meer
 
 
Strijd tegen fraude via de procedure gecombineerde vergunningenLees meer
 
 
Globale analyse impacts bovenregionale wateroverlast Lees meer
 
 
‘Boer zkt Bank’: Poperinge zet voedselproductie landbouwers in de kijker Lees meer
 
 
De hobbelige weg naar eerlijke en echte prijzen Lees meer