Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 jan 2023 10:37 

Demir neemt premie voor asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen onder de loep


Er zijn op een jaar tijd 185 aanvragen ingediend voor de Vlaamse premie voor het verwijderen van asbest op daken van bijvoorbeeld loodsen en schuren in combinatie met de plaatsing van zonnepanelen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne. De N-VA-minister neemt geen genoegen met dat aantal en kondigt een evaluatie en mogelijke bijsturing van de premievoorwaarden aan.

Wie het initiatief neemt om het asbestdak van een niet-verwarmd, niet-residentieel gebouw (bv. loodsen, schuren, stallen,...) te vervangen door een dak met zonnepanelen, kan rekenen op een premie van de Vlaamse overheid. De premie past zowel in de ambitie om Vlaanderen asbestveilig te maken als in de bevordering van investeringen in hernieuwbare energie. De premie bedraagt 12 euro per vierkante meter. De Vlaamse regering heeft er dit jaar 15 miljoen euro voor opzij gezet.

Maar in het eerste jaar was er nog niet meteen een stormloop op de premie. Midden vorig jaar stond de teller op 32 aanvragen. Intussen is dat aantal volgens minister Demir gestegen naar 185. "Maar daar neem ik nog geen genoegen mee", zei de N-VA-minister woensdag.

CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne suggereert de voorwaarden voor de premie onder de loep te nemen. Die zijn nogal strikt en werpen mogelijk drempels op. Zo moet het gaan om niet-verwarmde ruimtes. "Maar de meeste ruimtes, bijvoorbeeld van stallen of garages, zijn verwarmde ruimtes waardoor men niet in aanmerking komt voor de premie tot sanering en omvorming", aldus Bothuyne. Minister Demir lijkt wel oren te hebben naar die suggestie. "We gaan de premie zo snel mogelijk evalueren en daar waar er drempels zijn, gaan we die wegnemen", aldus Demir.

 


  Nieuwsflash
 
Groen voor bouwshiftLees meer
 
 
Woensdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2023Lees meer
 
 
Vergunningsdossiers raadplegen nu ook digitaal Lees meer
 
 
Europese landbouwcommissie verwerpt natuurherstelwet Lees meer
 
 
Britten hebben de duurste winkelkarLees meer
 
 
Canada zoekt agrarische immigranten om sector op peil te houden Lees meer
 
 
Gemiddeld 329/ha per jaar (gewone) pachtLees meer
 
 
VLM roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomst aan te vragen Lees meer
 
 
Uitzaai suikerbieten 2023 en regels van de dynamiek Lees meer
 
 
BFA maakt resultaten 2022 bekendLees meer