Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2022 22:05 

Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier


In de Verenigde Staten heeft een groep onderzoekers van Yale University varkensorganen deels terug tot leven gewekt nadat het dier overleden was.

Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC woensdag. Hierdoor zouden meer varkensorganen in aanmerking komen voor een transplantatie en hebben medici meer tijd om mensenlevens te redden.

Als het hart stopt met kloppen, stopt het lichaam met de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen die nodig zijn om te overleven. Organen zwellen op, bloedvaten storten in en cellen - de bouwstenen van de organen van het lichaam - beginnen af te sterven.

Wetenschappers slaagden er nu in om de celfunctie in verschillende organen te herstellen bij varkens die ongeveer een uur dood waren. "Deze cellen functioneren uren nadat ze dat niet meer zouden moeten doen", aldus professor Nenad Sestan.

Eerder pasten de onderzoekers deze techniek, met de naam "OrganEx", al toe op varkensbreinen, maar nu werd het volledige lichaam onderzocht. Hiervoor deden de wetenschappers honderd varkens in slaap alvorens hun hartslag stop te zetten. Nadat de dieren een uur lang dood waren, werden ze gekoppeld aan het OrganEx-systeem en kregen de "herstellende cocktail" toegediend.

Na zes uur bleek dat de functie in verschillende organen, zoals het hart, de nieren en de lever, opnieuw deels hersteld was. "Dingen bleken niet zo dood te zijn zoals we verwacht hadden", reageert dokter Zvonimir Vrselja. "Dit toont dat we celherstel op moleculair niveau in gang kunnen zetten.” Op een bepaald punt begonnen de hoofden en nekken van de varkens zelfs spontaan te bewegen. Dit zou een teken kunnen zijn dat ze hun motoriek terugkrijgen, maar dat moet verder onderzocht worden.

Het zal nog veel onderzoek vergen voordat de technologie op de mens kan worden toegepast. Maar hierdoor kunnen organen wel langer bewaard worden, voordat de transplantatie zelf plaatsvindt.

 


  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer