Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 nov 2021 10:57 

Uitblijven overkoepelend Belgisch klimaatakkoord


De vier klimaatministers geven blijk van niet te vereenzelvigen klimaatdoelstellingen en -standpunten vanuit de verschillende regeringen in ons land en lijken een overkoepelend akkoord op de lange baan te schuiven. UNIZO reageert vol onbegrip: "Er mag maar één doelstelling zijn en dat is een realistisch maar ambitieus overkoepelend klimaatakkoord voor België waarbij we samen aan de kar trekken. Samen. Onwaarschijnlijk dat we opnieuw verzeild geraken in een politiek kluwen terwijl zowel burger als ondernemer wederom het slachtoffer dreigt te worden." Vorige week was UNIZO nog gematigd positief over het Vlaams klimaatplan, maar stelde het zich vragen bij de ambitie ervan. Als klap op de vuurpijl werd gisteren dan ook nog eens bekend gemaakt dat we op de nieuwe Climate Change Performance Index verder wegzakken. Een overkoepelend klimaatakkoord dat uitblijft voor het hele land is voor UNIZO "een zoveelste (inter)nationale gênante vertoning die ook onze bedrijven geen goed doen".

 

De ondernemersorganisatie wijst op het langetermijndenken bij duurzame investeringen. "Om volop voor duurzaamheid te gaan, moeten ondernemingen op lange termijn kunnen denken en plannen. Hun oplossingen moeten structureel ingrijpend zijn en dat vraagt tijd", stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Als we federaal niet tot een realistisch en ambitieus klimaatakkoord kunnen komen om te weten waar het schip naartoe moet varen...hoe kan de overheid dan verwachten dat ondernemers zich kunnen vergroenen?"

In het kader van het Europees ‘Fit for 55’-programma moet België de uitstoot van broeikasgassen reduceren met 47 procent tegen 2030. Vorige week lanceerde Vlaanderen haar klimaatplan, gebaseerd op die van SERV, voor een reductie met 40 procent tegen 2030. Bedoeling is evenwel dat de regio’s en het federale niveau nog tijdens de Klimaatconferentie in Glasgow tot een interfederaal klimaatakkoord komen met duidelijke afspraken inzake de verdeling van de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Elke Gewest en het federale niveau moeten onderling afgesproken reductiedoelstellingen krijgen die garanderen dat België de reductiedoelstelling van 47% haalt tegen 2030.

Danny Van Assche: "We zien bij onze ondernemers dat zij de Europese klimaatdoelstellingen kennen en onderschrijven. Wat we nodig hebben is een duidelijk kader met de doelstellingen en hoe we die gaan bereiken. Elk uitstel van akkoord maakt dat er kostbare tijd verloren gaat om deze doelstellingen te bereiken. Dit is schuldig verzuim." UNIZO trekt mee aan de kar en heeft zelf heel wat klimaatvoorstellen die bijdragen tot het behalen van de Europese doelstellingen: meer decentrale hernieuwbare energie in bedrijven, een overtuigd fietsbeleid waarbij de fiets de norm wordt voor korte verplaatsingen, een versnelde uitrol van laadinfrastructuur en zware investeringen in in snelle elektrificatie van het openbaar vervoer in alle gewesten, verbod op gratis retour, begrip tijdelijke natuur, uitgebreide infrastructuurwerken voor laadpalen,… UNIZO bundelt haar concrete klimaatvoorstellen hier.


 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer