Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 sep 2021 15:41 

Belangrijke plenaire stemming over antibiotica


Op woensdag stemt het Europees Parlement over het bezwaar dat de groene fractie heeft ingediend op een Commissievoorstel rond het gebruik van antibiotica. Dit bezwaar betekent dat bepaalde antibiotica worden verboden voor diergeneeskundig gebruik en uitsluitend worden voorbehouden voor mensen. Hilde Vautmans, die reeds van bij de stemming in de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid actief op dit dossier werkt, roept haar collega-parlementsleden op om tegen dit bezwaar te stemmen.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Mocht dit bezwaar van de Groenen worden aangenomen, zou dat een ware ramp betekenen voor de gezondheid en het welzijn van mens en dier. De Groenen gaan in dit dossier echt veel te ver. Als hun bezwaar er door komt, zouden gezelschapsdieren in bepaalde situaties sterven omdat er geen behandeling mogelijk is. Hun voorstel is veel te kort door de bocht, en eerder gericht op het misbruik van antibiotica in het algemeen dan op de werkelijke inhoud van het voorstel van de Commissie. Laten we ons gezond verstand gebruiken en antibiotica, onder bepaalde voorwaarden en omstandigheden, ook toelaten voor diergeneeskundig gebruik, zoals de Europese Commissie ook voorstelt op basis van het wetenschappelijke adviesrapport van verschillende Europese agentschappen en experten.”
 
“Ik heb de voorbije maanden constant in contact gestaan met verschillende dierenartsen, de paardensportfederatie en de Europese koepelvereniging van dierenartsen over dit dossier. Het voorstel van de Europese Commissie is een evenwichtige tekst en past volledig binnen de One Health benadering van Europa. Het geeft prioriteit aan de volksgezondheid en de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Maar daarnaast, en dat is uiterst belangrijk, zit er in het voorstel ook een vangnet voor de gezondheid van en antibioticagebruik bij dieren”, aldus Vautmans.
 
“Sommige groene parlementsleden willen echter verdergaan en strengere criteria hanteren die ervoor zorgen dat een grotere groep antibiotica enkel en alleen voor mensen wordt voorbehouden en waardoor bepaalde bacteriële infecties bij dieren niet langer behandeld kunnen worden. Zieke dieren verdienen het om en moéten behandeld worden met de juiste antibiotica. Door dit voorstel komt de gezondheid en het welzijn van onze dieren in gevaar, waardoor zij op hun beurt een bron van verspreiding kunnen vormen van ziektes naar andere dieren en mensen. Daarom net moet het mogelijk blijven om onder bepaalde omstandigheden en strikte criteria bepaalde antibiotica ook voor dieren te kunnen blijven gebruiken”, zegt Vautmans.
 
Hilde Vautmans contacteerde bij de stemming over dit dossier in de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid in juli reeds verschillende collega’s om tegen het bezwaar te stemmen.
 
“The Greens want to let our dogs die. Waar de Groenen misschien niet aan denken, is dat een kleiner spectrum aan antibiotica om dieren te behandelen, de druk op die antimicrobiële stoffen alleen maar zou vergroten, wat een snellere ontwikkeling van resistentie voor deze groep antibiotica zou bevorderen. En dat brengt ons nog verder van ons doel om antimicrobiële resistentie bij mens en dier in Europa aan te pakken. Ik hoop echt dat het Parlement mijn visie volgt en het te radicale voorstel van de Groenen wegstemt”, besluit Hilde Vautmans.

 

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer