Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 mei 2021 09:20 

Droogte: Rukkelingen-Loon droogt uit: petitie tegen waterwinning


De natuur en de waterhuishouding in Rukkelingen-Loon zijn de jongste decennia spectaculair veranderd. Dat toont milieudeskundige Kurt Becue: waar sommige delen van het dorp eerst overstromingsgevoelig waren, staat nu zelfs het moeras kurkdroog.
HBvL

In Rukkelingen-Loon klagen veel inwoners over scheuren in hun woningen. Volgens hen zijn die het gevolg van de waterwinning. De Watergroep pompt vlak naast het dorp jaarlijks 900.000 m³ water op. “Dat is noodzakelijk”, zegt Tom Diez, manager Waterbronnen en Milieu. “Deze plek is al sinds 1977 een schakel in de drinkwatervoorziening voor 25.000 personen uit de hele regio. We hebben een vergunning om jaarlijks 1,4 miljoen m³ grondwater op te pompen, maar daar blijven we dus ruim onder. De huidige vergunning loopt tot oktober 2022. In het milieueffectrapport zullen we zeker de bezorgdheden van de inwoners onderzoeken.”

Die bezorgdheden zijn er zeker. Tijdens een infovergadering hadden inwoners deze week heel wat vragen. “In Rukkelingen-Loon staan alle beken droog, terwijl ze in Mechelen-Bovelingen vol water staan. Dat is nauwelijks 2 kilometer verder”, wierp Erika Princen op. “We wonen in overstromingsgevoelig gebied en toch is het hier de jongste jaren kurkdroog, zelfs na zware regenval.”

Lamberto Barsi is ook bezorgd over de scheuren in zijn woning. “Die zijn in drie maanden tijd zeker 2 centimeter gegroeid. Wat gaat dat zijn binnen vijf jaar?”

Kathleen De Schepper, directeur Externe Relaties, kon niet ingaan op individuele schadedossiers. “Dat behoort tot het gerechtelijk onderzoek. Maar volgens ons onafhankelijke studiebureau is er geen oorzakelijk verband tussen de schade aan de huizen en onze waterwinning.”

Deskundige Kurt Becue, die ook les geeft als milieudeskundige, heeft daar een heel andere mening over. Hij neemt ons graag mee naar het Hornebos, vlak bij de waterwinning. “Misschien gek, maar voor ik de schade aan huizen inspecteer doe ik altijd eerst een natuuronderzoek in de buurt. In Nederland gebruiken ze heel duidelijke schema’s om de schade in kaart te brengen. Zie je alleen schade aan een woning? Dan is die woning gewoon slecht gebouwd. Maar zie je dat ook de natuur afziet? Breken grote takken van bomen af? Zien we dat zelfs laaggelegen gebieden helemaal droogvallen? Dan hebben we een ernstig probleem met de waterhuishouding. En dat is precies wat er hier in Rukkelingen-Loon aan de hand is.”

De deskundige kan zich moeilijk vinden in de argumentatie van De Watergroep dat er geen verband is tussen de scheuren en hun waterwinning. “Kijk eens hier in het Hornebos, vlak bij het dorp. De warme zomer moet nog beginnen en toch staat de beek die door het gebied stroomt al droog. Dat is toch niet normaal? De vijver in het bos is eveneens kurkdroog. We zijn hier op een van de laagste punten in de streek, en toch is er geen water meer. Nochtans was dit in het verleden een moeras. Ooit liep de kamsalamander vrolijk door het gebied. Dat beestje is inmiddels helemaal verdwenen bij gebrek aan water. De bomen die nog groeien drogen helemaal uit. Hun takken vallen af en soms vallen ze zelfs om met wortel en al. Ik raad af om hier nog te wandelen of te fietsen. Veel te gevaarlijk.”

Deskundige Kurt Becue op het laagste punt in Rukkelingen Loon: “Zelfs het moeras en de beek staan droog in het voorjaar.” Toon Royackers

Wat er moet gebeuren? “Stoppen met het massaal oppompen van grondwater tijdens heel droge zomers, uiteraard”, vindt Becue. “De natuur is sterk. Ze zal zich vanzelf snel herstellen. Ik begrijp dat er dan een tekort is aan drinkwater in deze streek. Maar dat probleem valt niet uit de lucht, hé?”

Kurt Becue zwaait met een parlementaire vraag uit 2000 aan toenmalig minister Vera Dua. “Toen al was er sprake van schaarste en het risico van te veel oppompen van grondwater. Er werd destijds gesuggereerd dat er voorzichtig opgepompt moest worden, en desnoods elders gezocht moest worden naar drinkwaterwinning. Er kan ook drinkwater bijgekocht worden in Wallonië of in Nederland, zodat de bevoorrading in de streek niet in het gedrang komt. 21 jaar later is er kennelijk niets gedaan. Hier in Rukkelingen-Loon zien we een van de meest opvallende gevolgen daarvan.”

In het najaar, als de hervergunningsaanvraag is ingediend, volgt een nieuwe infovergadering voor de inwoners van Rukkelingen-Loon. Die blijven intussen niet bij de pakken zitten en overhandigden al een petitie met ruim honderd handtekeningen tegen de nieuwe vergunning aan het gemeentebestuur.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer