Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 31 mrt 2021 14:35 

We leven te dicht bij elkaar n te dicht bij onze dieren


De kans is reëel dat een nieuwe wereldwijde epidemie in onze eigen regio zal ontstaan. Dat zegt bioloog Herwig Leirs van de Universiteit Antwerpen. De volgende pandemie kan van onze varkens, kippen of koeien komen. Wij leven immers dicht bij onze dieren en bij elkaar.

Eigenlijk weten we nog altijd niet waar en hoe het coronavirus precies van een dier in het lichaam van een mens is geraakt. Wuhan, China, is mogelijk de bron. En een vleermuissoort, maar zeker is dat niet. Het afgelopen jaar ging vooral om indijken en oplossingen zoeken, maar die bron zijn ‘we’ een beetje vergeten.

“Die Chinese dierenmarkt is plausibel, maar even waarschijnlijk circuleert Covid-19 al veel langer bij mensen”, zegt bioloog Herwig Leirs in het magazine van de Universiteit Antwerpen. “Soms gaan zulke infecties in kleine, lokale gemeenschappen rond, weg van de geïndustrialiseerde wereld. Die mensen zijn dan immuun, het kan er een soort kinderziekte zijn. Maar creëer je daar een instroom van nieuwe mensen, dan zet je de poort voor het virus open.”

Leirs is gefascineerd door het ontstaan en de evolutie van allerhande besmettelijke infecties, met name als die worden overgedragen door knaagdieren. Zijn team onderzoekt welke diersoorten in ons land nog zoal vatbaar zijn voor Covid-19.

“Van huismuizen weten we bijvoorbeeld dat ze niet echt vatbaar waren voor de oorspronkelijke variant, maar voor de Britse variant zijn ze dat wel. Honden lijken ook minder vatbaar dan katten. We willen die soorten precies in kaart brengen.”

Dat de aandacht voor zoönoses, ziekten die kunnen overspringen van dier op mens, nu zo groot is, vindt Leirs een goede zaak.

“We moeten er niet vanuit gaan dat Covid-19 de Spaanse griep van onze generatie was, en dat we nu voor honderd jaar weer van een pandemie af zijn.”

Want de bron van een wereldwijde epidemie kan dichterbij zijn dan we denken, vertelt hij. “De kans op de uitbraak van een nieuwe pandemie is het grootst in de tropen, door de grote biodiversiteit en bevolkingsdichtheid, maar ook bij ons in West-Europa. Want hier combineren we drie risico’s: intensieve veeteelt, een hoge bevolkingsdichtheid en, wat bacteriële infecties betreft, een hoge antibioticaresistentie in de veestapel. Gelukkig is het antibioticagebruik de jongste jaren sterk afgenomen.”

In onze kippen-, varkens- en koeienstallen leven de dieren kort bij elkaar op een beperkte oppervlakte, helemaal anders dan op uitgestrekte Amerikaanse ranches bijvoorbeeld. Bij ons leven veehouders dicht bij hun dieren en mensen leven kort op mekaar. “De ideale context voor een virus: circulatie om te muteren en een ruim speelveld om besmettelijker te worden”, zegt Leirs.

“Veehouders zijn zich wel bewust van de infectierisico’s, ze hebben er baat bij om hun dieren te beschermen tegen besmettelijke ziektes. Knaagdieren, insecten, de mens... het zijn allemaal risico’s op eventuele overdracht. Veehouders houden hun bedrijf geïsoleerd, dragen vaak per stal andere laarzen, ze laten niet zomaar andere mensen tussen de dieren. Allemaal ingrepen om de kans op besmetting te beperken. Maar waterdicht is een systeem nooit.”

Zaak is dus om wereldwijd voorbereid te zijn op de uitbraak van een nieuwe ziekte. “Virussen en hun eigenschappen worden in kaart gebracht, er wordt gewerkt aan systemen voor vroege detectie en interventie en er is onderzoek naar medicijnen en vaccins die zouden kunnen werken tegen nieuwe virussen”, zegt Leirs. “Maar natuurlijk: dat is tijd en geld voor onderzoek dat mogelijk nooit nodig zal zijn. Dat ligt altijd moeilijk. Hopelijk doet de huidige pandemie, van wat in vergelijking met ebola behalve voor ouderen uiteindelijk nog een vrij mild virus is, beseffen dat voorbereiden op ‘het ergste’ wel nuttig is.”  Nieuwsflash
 
Koeien kunnen ons klimaat reddenLees meer
 
 
Rassen savooikool 2020 vertoonden veel sleet Lees meer
 
 
Plannen voor een masdoolhof? Lees meer
 
 
KB betreffende natuurlijk mineraal water en bronwaterLees meer
 
 
Economisch dossier Fedagrim voorgesteldLees meer
 
 
Grasgroei matig Lees meer
 
 
Grondwaterstanden blijven in maart laag voor tijd van het jaar Lees meer
 
 
Krimp Belgisch aardappelareaalLees meer
 
 
Jaarverslag 2020 InagroLees meer
 
 
Maatregelen tegen bruinrot in Antwerpen en Limburg Lees meer
 
 
Advies Brede Weersverzekering 2021 en vlasverzekering op maatLees meer
 
 
Controle op de toegekende subsidies mestverwerkingsbedrijvenLees meer
 
 
Weg met de polderbelasting en hervorming beheer onbevaarbare waterlopenLees meer
 
 
Jongeren op het werkLees meer
 
 
Innovatiespiraal: steun in elke fase van het innovatieprocesLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2021: tegen 30/4 en naam verzekeraar BWVLees meer