Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 mrt 2021 14:35 

We leven te dicht bij elkaar én te dicht bij onze dieren


De kans is reëel dat een nieuwe wereldwijde epidemie in onze eigen regio zal ontstaan. Dat zegt bioloog Herwig Leirs van de Universiteit Antwerpen. “De volgende pandemie kan van onze varkens, kippen of koeien komen. Wij leven immers dicht bij onze dieren en bij elkaar.”

Eigenlijk weten we nog altijd niet waar en hoe het coronavirus precies van een dier in het lichaam van een mens is geraakt. Wuhan, China, is mogelijk de bron. En een vleermuissoort, maar zeker is dat niet. Het afgelopen jaar ging vooral om indijken en oplossingen zoeken, maar die bron zijn ‘we’ een beetje vergeten.

“Die Chinese dierenmarkt is plausibel, maar even waarschijnlijk circuleert Covid-19 al veel langer bij mensen”, zegt bioloog Herwig Leirs in het magazine van de Universiteit Antwerpen. “Soms gaan zulke infecties in kleine, lokale gemeenschappen rond, weg van de geïndustrialiseerde wereld. Die mensen zijn dan immuun, het kan er een soort kinderziekte zijn. Maar creëer je daar een instroom van nieuwe mensen, dan zet je de poort voor het virus open.”

Leirs is gefascineerd door het ontstaan en de evolutie van allerhande besmettelijke infecties, met name als die worden overgedragen door knaagdieren. Zijn team onderzoekt welke diersoorten in ons land nog zoal vatbaar zijn voor Covid-19.

“Van huismuizen weten we bijvoorbeeld dat ze niet echt vatbaar waren voor de oorspronkelijke variant, maar voor de Britse variant zijn ze dat wel. Honden lijken ook minder vatbaar dan katten. We willen die soorten precies in kaart brengen.”

Dat de aandacht voor zoönoses, ziekten die kunnen overspringen van dier op mens, nu zo groot is, vindt Leirs een goede zaak.

“We moeten er niet vanuit gaan dat Covid-19 de Spaanse griep van onze generatie was, en dat we nu voor honderd jaar weer van een pandemie af zijn.”

Want de bron van een wereldwijde epidemie kan dichterbij zijn dan we denken, vertelt hij. “De kans op de uitbraak van een nieuwe pandemie is het grootst in de tropen, door de grote biodiversiteit en bevolkingsdichtheid, maar ook bij ons in West-Europa. Want hier combineren we drie risico’s: intensieve veeteelt, een hoge bevolkingsdichtheid en, wat bacteriële infecties betreft, een hoge antibioticaresistentie in de veestapel. Gelukkig is het antibioticagebruik de jongste jaren sterk afgenomen.”

In onze kippen-, varkens- en koeienstallen leven de dieren kort bij elkaar op een beperkte oppervlakte, helemaal anders dan op uitgestrekte Amerikaanse ranches bijvoorbeeld. Bij ons leven veehouders dicht bij hun dieren en mensen leven kort op mekaar. “De ideale context voor een virus: circulatie om te muteren en een ruim speelveld om besmettelijker te worden”, zegt Leirs.

“Veehouders zijn zich wel bewust van de infectierisico’s, ze hebben er baat bij om hun dieren te beschermen tegen besmettelijke ziektes. Knaagdieren, insecten, de mens... het zijn allemaal risico’s op eventuele overdracht. Veehouders houden hun bedrijf geïsoleerd, dragen vaak per stal andere laarzen, ze laten niet zomaar andere mensen tussen de dieren. Allemaal ingrepen om de kans op besmetting te beperken. Maar waterdicht is een systeem nooit.”

Zaak is dus om wereldwijd voorbereid te zijn op de uitbraak van een nieuwe ziekte. “Virussen en hun eigenschappen worden in kaart gebracht, er wordt gewerkt aan systemen voor vroege detectie en interventie en er is onderzoek naar medicijnen en vaccins die zouden kunnen werken tegen nieuwe virussen”, zegt Leirs. “Maar natuurlijk: dat is tijd en geld voor onderzoek dat mogelijk nooit nodig zal zijn. Dat ligt altijd moeilijk. Hopelijk doet de huidige pandemie, van wat in vergelijking met ebola behalve voor ouderen uiteindelijk nog een vrij mild virus is, beseffen dat voorbereiden op ‘het ergste’ wel nuttig is.”



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer