Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 nov 2020 09:47 

Rassenproef prei vroege herfst 2020


De weerstand tegen trips wordt bij prei doorslaggevend bij de rassenkeuze. Dit jaar was het beheersen van trips immers opnieuw de grootste uitdaging. In onze rassenproef vroege herfstprei vergeleken we vijftien rassen. De referentie Poulton (Nunhems) scoorde door trips minder goed. Oslo (Enza) en enigszins ook Nunton (Nunhems) zijn sterker tegen trips. Maar naar trips zijn vooral Darter (Bejo) en ook Defender (Bejo) dé revelaties van 2020. Likestar (Seminis) is weliswaar sterk tegen trips, maar dit ras is te gevoelig voor overrijpheid.

Nieuwigheden  

Vooral Darter lijkt zeer beloftevol. Dit ras is donker van kleur, productief, vlot pelbaar, goed houdbaar én zeer sterk tegen trips, wel net iets langer van schacht. Defender (Bejo) is bleker en een korter type, ook sterk tegen trips. LE-EA31 (Novisem) is een langer type, gevoelig voor overrijpheid, terwijl LE-EA21 (Novisem), vooral door de lagere productie, toch minder goed scoort. TZ 4218 (Tozer) is eerder een industrietype.

Tijdig oogsten of later planten!

Krypton (Nunhems) blijft het groeikrachtigste ras en gaf de hoogste opbrengst, maar moet tijdig worden geoogst om niet in te boeten op kwaliteit en houdbaarheid! Zijn grote vatbaarheid voor trips wordt een probleem.

Zeer veel tripsschade

Deze vroege herfstprei had veel last van de hoge tripsdruk. De bestrijding was moeilijk en bestond uit vijf behandelingen. Hoewel er nochtans vrij intensief werd beregend tijdens de groei (200 mm in 10 beurten), was er toch veel tripsschade. Gemiddeld werd slechts 40,3% prei gesorteerd in de klasse Flandria. Vooral Darter en Defender en enigszins ook Oslo, Likestar en Nunton vertoonden de minste tripsschade en sorteerden duidelijk de meeste Flandria-prei. Cherokee (Enza), nochtans ook sterk tegen trips, was zwaarder aangetast. Krypton scoorde het slechtst op trips!  

tripsschade.jpg
Foto: Tripsschade wordt ook in de gangbare teelt een steeds groter wordend probleem.

Algemeen goed houdbaar

De houdbaarheid was beduidend beter dan in 2019. Alleen het overrijpe TZ 4218 (Tozer) kwam slecht uit de bewaarproef. Het nieuwe Darter scoorde het best, gevolgd door Cherokee, Nunton, Oslo, Poulton en Curling (Bejo).  

Geen bladziekten

Deze rassenproef werd in samenspraak met het departement Landbouw en Visserij (DLV) van de Vlaamse overheid aangelegd op een zandleembodem. De voorteelt was braak gevolgd door Japanse haver en Phacelia. Er werd geplant op 10 juni (65 cm x 9 cm). De bemesting bestond uit 240 kg/ha ammoniumnitraat en 300 kg/ha kaliumsulfaat. Er werd geoogst op 6 oktober, 17 weken na het planten. Bladziekten kwamen bij deze, tegen bladziekten normaal behandelde prei, niet voor.

Documenten prei_rassen_2020_vroege_herfst_OO_TOL20PRE_RA01_verslag.pdfprei_rassen_2020_vroege_herfst_OO_TOL20PRE_RA01_verslag.pdf


  Nieuwsflash
 
Einde indienperiode voor VLIF-steunaanvragen: 17/12/2020 Lees meer
 
 
KB betreffende de bestrijding van bruinrot in aardappelenLees meer
 
 
Gemiddeld 304 €/ha pacht per jaar Lees meer
 
 
BLHB wijst voorstellen LNV voor een nieuw pachtstelsel af (NL)Lees meer
 
 
Verse en gezonde voeding alsmaar duurderLees meer
 
 
Geharmoniseerde consumptieprijsindex oktober 2020 Lees meer
 
 
Dewulf lanceert de Enduro, haar nieuwe 4-rijige zelfrijdende rooier Lees meer
 
 
Opslag van stalmest op de akkerLees meer
 
 
13% van de Vlaamse landbouwers sloot een brede weersverzekering af in 2020 Lees meer
 
 
De Vlaamse landbouwconjunctuurindex najaar 2020: ontevredenheid stijgt Lees meer