Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jun 2020 13:34 

Graslandupdate week 26 : Grasland herstelt zich met mondjesmaat


In onze tweede graslandupdate kan je vaststellen dat ook dit jaar de grasgroei zeer sterk uiteen loopt van perceel tot perceel en bedrijf tot bedrijf. De regen van de afgelopen 2 weken bracht de grasgroei terug op gang en de tweede snede is overal weg. Ook de derde snede zit bij sommigen (nog net niet) in de kuil en op de beregende percelen staat de 4de snede al volop te groeien.

Graslandupdate week 26 : Grasland herstelt zich met mondjesmaat

In onze tweede graslandupdate kan je vaststellen dat ook dit jaar de grasgroei zeer sterk uiteen loopt van perceel tot perceel en bedrijf tot bedrijf.  De regen van de afgelopen 2 weken bracht de grasgroei terug op gang en de tweede snede is overal weg.  Ook de derde snede zit bij sommigen (nog net niet) in de kuil en op de beregende percelen staat de 4de snede al volop te groeien.  
Gelukkig heeft de grasgroei zich na week 21 door de regen herpakt. De groei van de voorbije 2 weken bedroeg gemiddeld 95 kg droge stof per dag.   Alhoewel de graszode zich wat hersteld heeft komt de groeidip van juli er aan.  Maai zeker bij warme temperaturen niet te kort. Rode klaver of rietzwenkgras verdragen absoluut geen korte stoppel. Maai ook raaigras deze periode niet te kort. De hergroei is in juli sowieso al trager, een korte stoppel doet het gras nog langer stil staan.

 

 

Ook voor de voederwaarde heeft de regen deugd gedaan.  De verteerbaarheid en het eiwitgehalte zijn gemiddeld terug beter. Heb je nog een drijfmestgift gepland, dan doe je dit beter nu dan binnen een maand.  Drijfmest geven uitstellen tot halfweg de zomer betekent dat een deel van de stikstof dit jaar niet meer benut kan worden.  Daar waar MAP6 positief was voor gemaaid grasland door een iets hogere N-bemestingsnorm, krijgen derogatiebedrijven opnieuw een verstrenging.  De bedrijfsbenadering geldt niet meer voor derogatiebedrijven en voortaan (vanaf 4 juli) geldt de norm dierlijke stikstof (250 kg N/ha) op perceelsniveau (zie website vlm voor meer info). 
Tot slot geven we nog een blik op het weer. De onweders vallen zeer verspreid, soms zelfs met lokale wateroverlast tot gevolg. Toch blijft regen nog steeds welkom, want er is nog grasgroei in te halen.  En bij deze warme temperaturen helpt neerslag overigens om ammoniakemissie te vermijden.
Ook in West-Vlaanderen worden graspercelen opgevolgd.  Meer hierover lees je in de gelijknamige update van Inagro  Nieuwsflash
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Blue Deal: actieplan tegen watertekort Lees meer
 
 
Het opnieuw samenstellen van de SALVLees meer
 
 
Hervorming GLB: Renew Europe stelt paper voor Lees meer
 
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Droogte 2020: bij 8 droogste jaren sinds 1906 Lees meer
 
 
Meld nu jouw nitraatresiducontrole aan via SNapp!Lees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer
 
 
Biodiversiteitsrapport BelgiŽ 2020Lees meer
 
 
Bestrijding droogteLees meer
 
 
Proefresultaten granen 2020Lees meer