Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 mei 2020 08:17 

Fipronil: Nederlandse luizenbestrijders aansprakelijk voor miljoenenschade


De ondernemers die in 2017 de Nederlandse pluimveesector in een diepe crisis stortten door stallen schoon te maken met het verboden middel fipronil, zijn aansprakelijk voor de miljoenenschade van pluimveehouders. De rechtbank in Arnhem heeft de bedrijven ChickFriend en ChickClean, alsook hun eigenaars veroordeeld in een zaak die was aangespannen door zo’n 120 pluimveehouders. Zij hebben recht op een schadevergoeding.

De rechtbank acht bewezen dat de eigenaars van de bedrijven wisten dat het bestrijdingsmiddel dat ze gebruikten tegen bloedluis, Dega-16, fipronil bevatte en dat het gebruik van dit chemische goedje verboden is. In hoge dosis is het schadelijk voor de gezondheid.

Dega-16 werd door de pluimveehouders onthaald als een wondermiddel tegen de parasiet, totdat bleek dat het illegale bestanddeel erin zat. Op bevel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moesten bedrijven massaal hun deuren sluiten. In ons land werden ruim 77 miljoen eieren vernietigd en 1,9 miljoen kippen geruimd door het fipronilschandaal. De schade die de Belgische pluimveehouders op die manier hebben geleden werd geraamd op 21 miljoen euro.

In een afzonderlijke procedure voor de rechtbank zal de omvang worden vastgesteld van de schadevergoeding die de 120 pluimveehouders moeten ontvangen. Piet Hein van Spanje, de advocaat die de groep pluimveehouders bijstaat in deze procedure stelt dat het te vroeg is om daarop vooruit te lopen. Na de uitspraak zal duidelijk worden in hoeverre de pluimveehouders iets zullen terugzien van de tientallen miljoenen euro’s die ze door de fipronilaffaire hebben verloren.

Op dit moment loopt er tevens een onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie naar een mogelijke strafrechtelijke vervolging. In ons land is de Belgische fabrikant van het middel reeds strafrechtelijk vervolgd.

De bloedluisbestrijders betoogden voor de rechter dat de NVWA aansprakelijk is voor de schade, omdat die tekortgeschoten zou zijn in het toezicht op het fipronilverbod. De rechtbank wees die eis af omdat ChickFriend en ChickClean zelf opzettelijk het verboden middel gebruikten.

De Belgische leverancier van het bestrijdingsmiddel Dega-16 is niet aansprakelijk gesteld. De luizenbestrijders beweerden nochtans dat hij zonder hen te informeren fipronil had toegevoegd aan het bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Volgens de rechter staat echter vast dat dit op verzoek van ChickFriend en ChickClean gebeurde.



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer