Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 mrt 2020 17:14 

Rusland: boycot blijft, procedures eenvoudiger


Rusland vereenvoudigt vooralsnog alleen procedures voor de import van dierlijke en plantaardige producten. De kans is klein dat de importsancties worden opgeheven, concludeert Meeuwes Brouwer, de Nederlandse landbouwraad in Moskou.

“Maar in Rusland weet je het maar nooit”, schrijft Brouwer in een brief aan diverse Nederlandse sectororganisaties. De Nederlandse ambassade volgt en rapporteert samen met de vertegenwoordigende EU-delegatie in Moskou de kwestie nauwlettend.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en vleesverwerker Vion sluiten zich aan bij deze mededeling en laten ook weten dat op korte termijn de Russische tegensancties niet worden opgeheven. Deze sancties werden in de zomer van 2014 van kracht als tegenmaatregel voor de EU sancties, ingesteld vanwege de MH17 ramp en de situatie in de Krim.

Op donderdag 19 maart kondigde de Russische premier Mikhail Mishustin een versoepeling van de invoer aan als gevolg van de coronacrisis. Hij verwees in zijn toespraak naar ‘essential restricted goods’ (en niet naar ‘sanctioned goods’). Ook noemde hij de uitbreiding van het aantal green corridors, het reduceren van invoertarieven en versoepeling van de veterinaire en fytosanitaire procedures als voorbeeld. Russische media interpreteerde dit als het tijdelijk versoepelen van de boycot.

Brouwer: “Wat betreft veterinaire en fytosanitaire procedures hebben de Russische autoriteiten al laten weten dat, vanwege het beperkt aantal vluchten en de druk op het logistieke systeem, een kopie van het fytosanitaire en veterinaire certificaat bij aankomst volstaat in plaats van het origineel.”

De term ‘essential goods’ in de toespraak van de premier is echter blijven hangen, met als effect dat in het inofficiële circuit afgelopen dagen verwezen werd naar Russische wetgeving (decreet) van juli 2010. In dit decreet wordt namelijk gerefereerd aan een lijst van ‘essential goods’, waaronder producten als consumptieaardappelen, boter, vlees en bepaalde soorten groeten en fruit.

Rusland heeft vanwege de coronacrisis haar export van bewerkte graanproducten (zoals bloem en ontbijtgranen) vanaf 20 maart tijdelijk voor een periode van 10 dagen verboden. Tarwe en gerst blijven hierbij buiten schot. Vertegenwoordigers van de Russische autoriteiten lieten afgelopen dagen aan de bevolking weten dat de Russische Federatie de komende maanden over voldoende voorraden voedselproducten beschikt, aldus Brouwer in het schrijven aan de Nederlandse sectororganisaties.  Nieuwsflash
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Droogte 2020: bij 8 droogste jaren sinds 1906 Lees meer
 
 
Investeren om duurzaamheid te realiseren Lees meer
 
 
Meld nu jouw nitraatresiducontrole aan via SNapp!Lees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer
 
 
Biodiversiteitsrapport BelgiŽ 2020Lees meer
 
 
Champost Lees meer
 
 
De controle van mestwaarden Lees meer
 
 
Bestrijding droogteLees meer
 
 
Impact van klimatologische omstandigheden op de everzwijnenpopulatie Lees meer
 
 
Bericht voor de producenten van gecertificeerd aardappelpootgoed Lees meer
 
 
Proefresultaten granen 2020Lees meer