Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 okt 2019 16:47 

Eerste vergadering MEP Horse Group


Gisteren vond in aanwezigheid van nieuw verkozen Commissievoorzitster én amazone Ursula von der Leyen de eerste bijeenkomst van de MEP Horse Group plaats. Parlementsleden en belanghebbenden uit de paardenwereld discussieerden er over de prioriteiten voor de paardensector.

Europees Parlementslid en voorzitster van de MEP Horse Group Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Tijdens deze eerste vergadering van de MEP Horse Group was het de bedoeling om bij haar leden af te toetsen waar de interesses en kerndossiers voor de paardensector liggen. Door de grote opkomst en diversiteit aan gasten hebben we talrijke aspecten die paarden omhelzen kunnen bespreken, gaande van de gezondheid en het welzijn van paarden, de status van een paard als agrarisch dier, een geharmoniseerd belastingstelsel, de beschikbaarheid van medicijnen tot de therapeutische functie van paarden.”
 
Tijdens de vergadering kwam bovendien een zeer actueel thema, de brexit, aan bod. In het geval van een no deal is de impact op de paardensector namelijk niet te overzien, bijvoorbeeld op de papierwinkel, grens- en veterinaire controles en wachttijden bij het paardentransport van en naar het Verenigd Koninkrijk. Deze en andere bezorgdheden werden overgemaakt aan Ursula von der Leyen, de nieuw verkozen voorzitster van de Europese Commissie, die de vergadering bijwoonde.
 
“Ursula von der Leyen, zelf een fervent amazone, gaf aan dat ze naar deze bijeenkomst gekomen was om te luisteren naar de prioriteiten voor de paardensector. Ik was erg vereerd met haar bezoek en het feit dat zij haar schouders hieronder wil zetten. Zij gaf daarmee een belangrijk signaal dat de paardensector de aandacht van alle Europese beleidsmakers verdient. We moeten Europa niet alleen dichter bij haar mensen, maar ook bij haar dieren brengen. Von der Leyen zal de teugels ongetwijfeld strak in handen moeten houden om Europa daarbij in de juiste richting te begeleiden, en we hopen dat zij daarbij de paardensector niet vergeet.”, aldus Vautmans.
 
Voorzitter van European Horse Network Mark Wentein: “Nog nooit was er zoveel interesse vanuit de sector maar ook vanuit de nieuwe EU parlementsleden en EU administraties. Als je dan nog de nieuwe verkozen EU voorzitster Ursula von der Leyen over de vloer krijgt, dan is dit voor de sector een extra steun. En met Europees Parlementslid Hilde Vautmans, die de groep van parlementsleden stuurt, hebben we iemand die het klappen van de zweep kent. De paardenhouderij in Europa wordt meer en meer belangrijk in de ontwikkeling van het platteland en het medegebruik van het agrarisch landschap.”
  
 
 



  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer