Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 04 sep 2019 16:33 

Huitema krijgt volop steun om patent op groente en fruit te voorkomen


VVD-Europarlementariër krijgt ook in het nieuwe Europees Parlement volop steun van zijn collega’s in de landbouwcommissie om te voorkomen dat groente en fruit gepatenteerd kan worden.

Jan Huitema (VVD-Europarlementariër): “Een monopolie op ons groente en fruit is voor mij een horrorscenario. Je moet er toch niet aan denken woekerprijzen op ons eten, omdat slechts een paar bedrijven eigendom zijn van onze voedselgewassen? Groente en fruit is van ons allemaal! Bovendien houden deze patenten de ontwikkeling tegen van nieuwe rassen. Als er een ziekte uitbreekt in bijvoorbeeld één aardappelras, en we hebben niet de beschikking tot andere aardappelrassen, verspreidt de ziekte zich razendsnel. Met als gevolg dat ons voedselaanbod drastisch terugloopt.” 
 
Toelichting
In het voorjaar van 2015 besloot de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau (EOB) dat producten die voortkomen uit essentiële biologische processen (klassieke verdeling) een patent kunnen krijgen. Vervolgens zijn er twee patenten uitgegeven. Voor een paprika- en een broccolivariant. VVD-Europarlementariër Jan Huitema trok meteen aan de bel en zette het onderwerp eind 2015 op de Europese agenda, door samen met zijn collega Bas Belder (SGP) een breed gesteunde resolutie op te stellen de Europese Commissie gevraagd is de wetgeving op te helderen en het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten te stoppen. 
 
In november 2016 publiceerde de Europese Commissie een document waarin het zegt dat het nooit de intentie is geweest de mogelijkheid te geven natuurlijke eigenschappen van planten en producten voortgekomen uit klassieke veredeling te patenteren. Vervolgens hebben alle Europese landen zich achter deze lezing van de Commissie geschaard.
 
In juni van 2017 nam het Europees Octrooibureau (EOB) een belangrijk besluit: er zouden geen octrooien meer verleend worden op groenten en fruit die uit klassieke veredeling voortkomen. Helaas is dit besluit in december 2018 afgewezen door de Technische Kamer van Beroep. Zij concludeert dat dit verbod in strijd is met het Europees Octrooiverdrag. Daarop is gevraagd aan Grote Kamer van Beroep van het EOB om definitief een uitspraak te doen. In de beroepsprocedure kunnen belanghebbenden voor 1 oktober 2019 hun bezwaren kenbaar maken bij de Grote Kamer van Beroep van het EOB. Op het verzoek van Jan Huitema zal het Europees Parlement opnieuw politieke druk zetten op dit dossier, waarschijnlijk door middel van een resolutie.   Nieuwsflash
 
Nederland stelt droogte 2019 regionaal gelijk aan 2018Lees meer
 
 
Fokkerij van voor de landbouw nuttige huisdieren Lees meer
 
 
Beursverslag Asia Fruit Logistica Hong Kong: 4-6 september 2019 Lees meer
 
 
5 Franse steden verbieden gebruik van pesticiden Lees meer
 
 
"Inagro te velde!" lokt meer dan 200 land- en tuinbouwers naar Dadizele Lees meer
 
 
Fyto: nieuwe berekeningswijze jaarlijkse bijdrage en overzicht retributiepuntenLees meer
 
 
Fransen dienen massaal schadeclaims in bij de weersverzekering: droogte en noodweerLees meer
 
 
Droog droger droogstLees meer
 
 
Weerbulletin en gewasopbrengstgevolgen droogte zomer 2019Lees meer
 
 
Aanvragen fosfaatklasse verwerkt door de Mestbank Lees meer
 
 
30/09/2019 uiterste datum voor overdrachten mestverwerkingscertificaten Lees meer
 
 
Raming aardappeloogst NEPG: laagste schatting voor België (droogte)Lees meer
 
 
Oproep demonstratieprojecten 2019 rond duurzame landbouw Lees meer
 
 
Projectoproep "Proeftuinen ontharding": geselecteerde projecten 2019 Lees meer
 
 
PotatoEurope 2019: een internationale beurs in het hart van de Belgische aardappelsectorLees meer