Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 20 aug 2019 08:06 

Didier Reynders getipt als nieuwe Eurocommissaris


Ons land heeft nog maar een week om een Eurocommissaris voor te dragen. Volgens Le Soir zou de job naar vicepremier Didier Reynders (MR) gaan, maar dat bericht werd nog niet bevestigd.

Als België nog kans wil maken op een belangrijke functie in de Europese Commissie, dan moet het ten laatste volgende maandag een naam van een kandidaat overmaken aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. In de Wetstraat draait het overleg tussen de partijvoorzitters volop, maar de situatie is verre van ideaal. De federale regeringsvorming zit immers muurvast.
 
De krant Le Soir berichtte gisteravond op haar website dat vicepremier Reynders de uitverkoren kandidaat zou zijn. Ze beroept zich daarvoor op anonieme bronnen. “De ongeschreven regel luidt dat het na Marianne Thyssen (CD&V) opnieuw de beurt is aan een Franstalige kandidaat”, luidt de redenering. “Het cdH staat buitenspel, Ecolo doet niet mee en de PTB praat er niet over.”
 
De enige partijen die overblijven, zijn PS en MR. Maar de socialisten zouden niet meer in de running zijn. Het wordt dus een kandidaat uit de liberale familie, klinkt het. Meer bepaald Didier Reynders. “De regering-Michel maakt zich klaar om de naam van de minister van Buitenlandse Zaken en Defensie – tevens federaal informateur – over te maken aan Von der Leyen.”
 
Dat het bericht enige terughoudendheid vereist, bewijst het verleden. In 2014 werd Reynders ook al getipt als Eurocommissaris, maar in de laatste rechte lijn kaapte CD&V de post weg. Tot verbijstering van velen verkoos de partij een Europese post van Thyssen boven het premierschap voor Kris Peeters. Eerder dit jaar zag Reynders ook een topjob bij de Raad van Europa aan zijn neus voorbijgaan. Dit keer moest hij de duimen leggen voor een Kroatische kandidate.
 
Voormalig vicepremier Peeters, die onlangs de overstap naar het Europees Parlement maakte, benadrukt dat ons land snel een beslissing moet nemen. Anders dreigt de Belgische kandidaat genoegen te moeten nemen met een onbelangrijke portefeuille. “Ik ga ervan uit dat er al heel wat informele contacten zijn geweest”, zei hij op Radio 1, zonder in te gaan op vragen over zijn eigen mogelijke kandidatuur. “Uit ervaring weet ik dat het onverstandig is om je daar publiekelijk over uit te drukken.”
 
Hoe dan ook moet de kandidaat van de regering wellicht eerst worden afgetoetst bij de oppositie in het parlement. N-VA-fractieleider Peter De Roover dringt daarop aan. “Want met 38 van de 150 zetels heeft deze regering geen autoriteit meer.” 
 
Volgens voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hoeft België zich geen illusies meer te maken. De belangrijkste posten zijn al weg. “Weken geleden werd er al gewheeld en gedeald. Polen en Italië steunden de aanstelling van Ursula von der Leyen als Commissievoorzitter in ruil voor een belangrijke bevoegdheid.”  Nieuwsflash
 
16 september 2019, Ciney, een verjaardag in mineurLees meer
 
 
Nederland stelt droogte 2019 regionaal gelijk aan 2018Lees meer
 
 
Fokkerij van voor de landbouw nuttige huisdieren Lees meer
 
 
Beursverslag Asia Fruit Logistica Hong Kong: 4-6 september 2019 Lees meer
 
 
5 Franse steden verbieden gebruik van pesticiden Lees meer
 
 
"Inagro te velde!" lokt meer dan 200 land- en tuinbouwers naar Dadizele Lees meer
 
 
Fyto: nieuwe berekeningswijze jaarlijkse bijdrage en overzicht retributiepuntenLees meer
 
 
Fransen dienen massaal schadeclaims in bij de weersverzekering: droogte en noodweerLees meer
 
 
Droog droger droogstLees meer
 
 
Weerbulletin en gewasopbrengstgevolgen droogte zomer 2019Lees meer
 
 
Aanvragen fosfaatklasse verwerkt door de Mestbank Lees meer
 
 
30/09/2019 uiterste datum voor overdrachten mestverwerkingscertificaten Lees meer
 
 
Raming aardappeloogst NEPG: laagste schatting voor BelgiŽ (droogte)Lees meer
 
 
Oproep demonstratieprojecten 2019 rond duurzame landbouw Lees meer
 
 
Projectoproep "Proeftuinen ontharding": geselecteerde projecten 2019 Lees meer
 
 
PotatoEurope 2019: een internationale beurs in het hart van de Belgische aardappelsectorLees meer