Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jul 2019 09:12 

Witwassende aardappel- en uienexporteurs onderzocht


Nederlandse aardappel- en uienhandelaren hebben in de afgelopen 4 jaar voor bijna €150 miljoen aan contant geld aangenomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben zij daardoor meegewerkt aan grootschalige witwaspraktijken. Het OM vermoedt dat het probleem op grotere schaal speelt.

Het OM schrijft dat ondergrondse bankiers en geldkoeriers voor tientallen miljoenen aan euro’s afleveren bij de Nederlandse handelaren. Deze handelaren nemen boodschappentassen vol van dit geld aan. Vervolgens werden de uien en aardappelen verscheept naar West-Afrika. Daarmee werken zij volgens het OM vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld.
 
Een gecombineerd team van de Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) en de landelijke recherche heeft deze en vorige week doorzoekingen gedaan bij 3 agrarische handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Dit nadat banken en accountants de verdachte transacties hadden gemeld.
 
Onder meer de administratie van de bedrijven is bij de doorzoekingen in beslag genomen. Ook bij de accountants van de bedrijven heeft het rechercheteam informatie opgevraagd. De handelaren hebben als reden opgegeven dat ze het geld accepteerden, omdat er in de bewuste Afrikaanse landen geen goedwerkende banksystemen zijn. Banken accepteerden het contante geld, omdat er ook daadwerkelijk uien en aardappelen mee waren gekocht.
 
Toch hebben de handelaren daarmee vermoedelijk wel de witwaswet overtreden. Volgens die wet moeten contante betalingen van €10.000 of meer worden gemeld. Zodra het onderzoek is afgerond, worden de directies van de bedrijven verhoord. Door het OM wordt onderstreept dat de bedrijven ook onbewust kunnen hebben meegewerkt.
 
Het OM stelt dat Nederland interessant is voor witwassende criminelen, omdat er geen limiet is op betalingen met contant geld. In veel andere EU-lidstaten is deze beperking er wel.  Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer