Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 jul 2019 12:12 

Dalende productiviteit kost ons geld


Als de productiviteit in ons land in hetzelfde tempo was blijven groeien als in de jaren 80 en 90, dan zou de Bel­gische economie een vijfde groter zijn ­geweest. Dat blijkt uit een productiviteits­studie die de denktank Oeso verrichtte op vraag van de Belgische overheid. ‘Ook de lonen hadden dan 20 procent hoger kunnen liggen’, zegt minister van Werk en Economie Wouter Beke (CD&V).

Ook in de andere rijke Oeso-landen waar hoge lonen uitbetaald worden, groeit de productiviteit minder snel dan in het ver­leden. Alleen doet België het aanzienlijk slechter. Indien onze productiviteitsgroei wel die van de andere landen had benaderd, dan was ­onze economie vandaag circa 10 procent, of zo’n 45 miljard euro, groter geweest. 59 procent daarvan (26,5 miljard) zou naar lonen, belastingen en sociale zekerheid gevloeid zijn.
 
Als België de koopkracht van de bevolking wil verhogen, moet het de afkalvende productiviteitsgroei oplossen, stelt Beke. ‘Het rapport van de Oeso is een nuttig ­document voor de regerings­onder­hande­lingen.’
 
Ook Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, zei onlangs dat de Belgische economie tegen een muur dreigt te knallen. De hoeveelheid diensten en goederen die een werknemer per uur produceert, groeit immers nog nauwelijks. In de diensteneconomie daalt de waarde van wat een Belgische werknemer per uur verzet zelfs al ­jaren. Dat wil zeggen dat de reële lonen daar in principe eerder zouden moeten ­dalen. Ook in andere rijke Oeso­landen is er een probleem met de dienstensector, maar in ons land is het groter. De industrie lijkt wel gelijke tred te houden met de buurlanden, maar de dienstensector is goed voor driekwart van de economie. ‘Dit rapport is een reden te meer om niet te treuzelen met de regeringsvorming op federaal en regionaal vlak’, aldus Beke.
 
Volgens José Angel Gurria, secretaris-generaal van de Oeso, behoort België vandaag nog altijd tot de productiefste landen ter wereld. Alleen gaat het al twintig jaar de verkeerde kant op. ‘België dreigt zijn statuut van land met hoge productiviteit én hoge lonen te verliezen. De verschillen tussen bedrijven onderling én tussen de regio’s kunnen zelfs een bron van politieke spanningen worden’, waarschuwt hij.
 
Gurria vindt het merkwaardig dat de productiviteitsgroei al twintig jaar afneemt, terwijl de bevolking beter opgeleid is. Onze economie is tamelijk lethargisch en mist dynamiek. Er worden weinig nieuwe bedrijven opgericht en werknemers zijn weinig mobiel.  Nieuwsflash
 
Megastallen zetten traditionele boeren uit de markt Lees meer
 
 
International Fair Milk ConferenceLees meer
 
 
Vlaamse Regering legt de inhoud van 23 opleidingen vast Lees meer
 
 
Succesvol seminarie branche- en producentenorganisaties in de landbouw Lees meer
 
 
De Vlaamse biogassector in 2018 Lees meer
 
 
VLAIO: stel je vragen via WhatsAppLees meer
 
 
Basismaatregel vanggewasen in gebiedstypes 1, 2, 3Lees meer
 
 
ADAMA, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta promoten CSTLees meer
 
 
Vrijwillige intrekking van de vergunning van BIXAZOR Lees meer
 
 
No-dealbrexit raakt groente- en fruittoevoer Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement opgericht Lees meer
 
 
Brexit: strategie FIT voor het aantrekken van buitenlandse investeringenLees meer
 
 
Veetournee: ‘Langleefbaarheid bij jongvee’ en ‘Generatiewissel’ Lees meer
 
 
Brede weersverzekering komt vanaf 2020 in de plaats van rampenfonds Lees meer
 
 
'BoerVriendelijk'Lees meer
 
 
Publicatie van de Harmonised Risk Indicators (HRI’s) voor BelgiëLees meer
 
 
PCA/Fiwap noteringLees meer
 
 
Vraag naar recuperatie van meststoffen in elke regioLees meer