Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 06 jul 2019 12:52 

Oncobrood


De Europese Commissie draagt de strijd tegen ziekte gerelateerde malnutritie hoog in het vaandel. Het ontstaan van malnutritie is complex en multifactorieel. Gebrek aan eetlust is één van de meest vroegtijdige en belangrijkste risicofactoren voor malnutritie. Bij veel patiënten wordt de eetlust negatief beïnvloed door smaakveranderingen, die bekend staan als één van de mogelijke bijwerkingen van chemotherapie. Smaakverandering manifesteert zich op verschillende manieren: de patiënt proeft bijna niets meer, of proeft net heel sterk, of de patiënt wordt al misselijk door de geur van eten. Het kan ook zijn dat patiënten een metaalachtige smaak in de mond ervaren. Hun smaak kan dus helemaal gewijzigd zijn. Als een patiënt deze klachten heeft, en daardoor slecht gevoed dreigt te raken, is het belangrijk na te gaan of de inname van voeding kan verbeteren door de bereiding van maaltijden bij te sturen of aan te passen.

In deze studie wordt de smaak van brood aangepast, op maat van de smaakafwijking van individuele kankerpatiënten. Daarom werken onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool samen met het Center for Gastrology (Leuven), en met de steun van Kom Op Tegen Kanker, om een oplossing te vinden voor dit smaakprobleem bij kankerpatiënten. Ze proberen er voor te zorgen dat zij normaler blijven proeven, minder gewicht verliezen en dat ze zo kunnen blijven genieten van hun maaltijden

Het aanpassen of bijsturen van de smaak van gewone maaltijden is één van de interventies die de werkgroep “European Innovation Partnership for Active and Healthy Ageing” voorstelt in “Primary Food Care”. De producten die daarbij gebruikt worden zijn natuurlijke producten die de patiënt bij de gebruikelijke winkeliers kan vinden, en zelf kan toepassen in de thuissituatie.



  Nieuwsflash
 
Kraamstalmanagement en pocketvergistingLees meer
 
 
Autocontrolegids gekweekte zalmachtigen op aquacultuurbedrijvenLees meer
 
 
Europees INNO-VEG-project gaat uitdaging aan aardappelteelt duurzaam te intensiverenLees meer
 
 
EU vreest groen licht voor importtarieven Trump Lees meer
 
 
Investeringssteun Vlaams Landbouwinvesteringsfonds Lees meer
 
 
Groen licht voor ruilverkaveling Gooik Lees meer
 
 
Deputatie provincie Antwerpen kent unaniem omgevingsvergunning toe aan slachthuis Sus CampiniaeLees meer
 
 
Captatieverbod ecologisch kwetsbare waterlopen Lees meer
 
 
Voeding op de Landbouwbeurs van LibramontLees meer
 
 
Maximaal toelaatbare concentraties van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater Lees meer
 
 
Bemonsterings- en analysemethodes in het kader van het Mestdecreet (BAM)Lees meer
 
 
Gratis grondwater voor landbouwers in Wevelgem Lees meer
 
 
Nieuwe hittegolf op komst: ramp voor de landbouwLees meer
 
 
Vlas is (terug) in zijn sas Lees meer
 
 
Witwassende aardappel- en uienexporteurs onderzocht Lees meer
 
 
Kerncijfers landbouw 2019: 62% van de banen ging verloren tussen 1980 en 2016Lees meer
 
 
ILVO versterkt contacten met PERULees meer
 
 
Kweek geen mannelijke hopplant Lees meer
 
 
PCA notering vroegeLees meer
 
 
Veerkrachtige landbouwbedrijfsmodellen voor duurzaam landbouw- en voedselsysteem Lees meer
 
 
Strengere regels voor mestvervoer in gebiedstype 2 en 3 vanaf 1 augustus Lees meer
 
 
Gids Autocontrole: Aardappelen, groenten, fruit, verwerkende industrie en handel (G-014)Lees meer
 
 
Plattelandsontwikkelingsprogramma rondt de kaap van 200 miljoen euro Lees meer
 
 
Opgave plantenpaspoortplichtige soorten voor niet-producenten Lees meer
 
 
Alle NEPG-landen vrezen droogte Lees meer
 
 
85ste Foire de Libramont: 26-31 juli 2019Lees meer