Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 jul 2019 12:52 

Oncobrood


De Europese Commissie draagt de strijd tegen ziekte gerelateerde malnutritie hoog in het vaandel. Het ontstaan van malnutritie is complex en multifactorieel. Gebrek aan eetlust is één van de meest vroegtijdige en belangrijkste risicofactoren voor malnutritie. Bij veel patiënten wordt de eetlust negatief beïnvloed door smaakveranderingen, die bekend staan als één van de mogelijke bijwerkingen van chemotherapie. Smaakverandering manifesteert zich op verschillende manieren: de patiënt proeft bijna niets meer, of proeft net heel sterk, of de patiënt wordt al misselijk door de geur van eten. Het kan ook zijn dat patiënten een metaalachtige smaak in de mond ervaren. Hun smaak kan dus helemaal gewijzigd zijn. Als een patiënt deze klachten heeft, en daardoor slecht gevoed dreigt te raken, is het belangrijk na te gaan of de inname van voeding kan verbeteren door de bereiding van maaltijden bij te sturen of aan te passen.

In deze studie wordt de smaak van brood aangepast, op maat van de smaakafwijking van individuele kankerpatiënten. Daarom werken onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool samen met het Center for Gastrology (Leuven), en met de steun van Kom Op Tegen Kanker, om een oplossing te vinden voor dit smaakprobleem bij kankerpatiënten. Ze proberen er voor te zorgen dat zij normaler blijven proeven, minder gewicht verliezen en dat ze zo kunnen blijven genieten van hun maaltijden

Het aanpassen of bijsturen van de smaak van gewone maaltijden is één van de interventies die de werkgroep “European Innovation Partnership for Active and Healthy Ageing” voorstelt in “Primary Food Care”. De producten die daarbij gebruikt worden zijn natuurlijke producten die de patiënt bij de gebruikelijke winkeliers kan vinden, en zelf kan toepassen in de thuissituatie.



  Nieuwsflash
 
Megastallen zetten traditionele boeren uit de markt Lees meer
 
 
International Fair Milk ConferenceLees meer
 
 
Vlaamse Regering legt de inhoud van 23 opleidingen vast Lees meer
 
 
Succesvol seminarie branche- en producentenorganisaties in de landbouw Lees meer
 
 
De Vlaamse biogassector in 2018 Lees meer
 
 
VLAIO: stel je vragen via WhatsAppLees meer
 
 
Basismaatregel vanggewasen in gebiedstypes 1, 2, 3Lees meer
 
 
ADAMA, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta promoten CSTLees meer
 
 
Vrijwillige intrekking van de vergunning van BIXAZOR Lees meer
 
 
No-dealbrexit raakt groente- en fruittoevoer Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement opgericht Lees meer
 
 
Brexit: strategie FIT voor het aantrekken van buitenlandse investeringenLees meer
 
 
Veetournee: ĎLangleefbaarheid bij jongveeí en ĎGeneratiewisselí Lees meer
 
 
Brede weersverzekering komt vanaf 2020 in de plaats van rampenfonds Lees meer
 
 
'BoerVriendelijk'Lees meer
 
 
Publicatie van de Harmonised Risk Indicators (HRIís) voor BelgiŽLees meer
 
 
PCA/Fiwap noteringLees meer
 
 
Vraag naar recuperatie van meststoffen in elke regioLees meer