Alimentation
Animaux
Cultures
Economie
Elevage
Environnement
Général
Horticulture
Marchés
Mécanisation
Politique
Login
 
 
 
Vous pouvez vous enregistrer et vous abonner en cliquant ici
(€ 72,60, TVA incl.)
 
Oublié votre mot de passe?

 02 juil 2019 12:13 

Nog steeds weinig of géén bladluizen in maïs


Uit de waarnemingen van de afgelopen dagen is gebleken dat de bladluizendruk in de maïs nog steeds zeer beperkt blijft. Op de meeste telplaatsen vinden we weinig of geen bladluizen. Enkel in Lendelede werd er sinds 17 juni een vrij extreme aantasting met bladluizen vastgesteld (gemiddeld 47 luizen op maïs in het 5-6de zichtbaar bladstadium).

Ondanks deze zware bladluizendruk kon de maïs er zeer goed doorgroeien en wonnen de planten 2 bladeren op een week. De waargenomen bladluizenpopulaties stabiliseerden zich tot gemiddeld 44 luizen per plant.
 
De situatie is er dus merkbaar verbeterd maar toch zit men nog steeds boven de schadedrempels waarbij een bespuiting met insecticiden nuttig kunnen zijn. Vanaf het vijfde blad tolereert men per plant 4 tot 7 felgroene bladluizen (de schadelijke soort Metopolophium dirhodum), in het 6de blad: 7 tot 10; 7de blad:10 tot 20; 8ste blad: 20 tot 40; 9de blad: 40 tot 60 bladluizen per plant en vanaf het tiende bladstadium: 60 tot 100 bladluizen.
 
De maïs groeit op de meeste percelen momenteel goed door. De warme week zal ongetwijfeld overal voor een sterk boost zorgen in de groei van de maïsplanten. Temperaturen boven de 30°C zijn daarentegen niet gunstig voor bladluizen. Momenteel komen de populaties natuurlijke vijanden voor de bladluizen geleidelijk aan op peil zodat de natuurlijke controle van de bladluizen ook meer en meer plaats zal vinden.
 
De eerste percelen bereiken eind deze week het tiende bladstadium. Vanaf dat stadium is het grootste gevaar voor schade door bladluizen op deze percelen al grotendeels geweken. Hoewel de algemene situatie dus positief lijkt te evolueren moeten we toch nog enkele weken waakzaam blijven tot de meeste percelen het 10de bladstadium bereikt hebben. Zoals de telplaats in Lendelede aantoont kunnen er lokaal toch nog problemen met bladluizen opduiken die een bespuiting wenselijk maken. De duur en de intensiteit van het huidige warme en droge weer kan ook nog een rol spelen.
 
 
 



  Flash Actua
 
PDT Densités de plantation des variétés robustesLees meer
 
 
Pâques: le mouton de chez nous en plein boom Lees meer
 
 
Les végétaux obtenus au moyen de certaines Nouvelles Techniques Genomiques (NGTs)Lees meer
 
 
Réception du plant et gestion du plant de pomme de terreLees meer
 
 
Qualité en stockage Lees meer
 
 
La transformation belge de pomme de terre toujours en expansion Lees meer