Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 jun 2019 18:40 

Pluimveeslachterij Lammens in Torhout failliet


Na jaren en maanden gekenmerkt door rampspoed en tussen hoop en wanhoop verder ploeteren is het doek nu toch definitief gevallen over pluimveeslachterij Lammens. Het bedrijf vroeg het faillissement aan; sinds maandag staan zo'n 170 mensen op straat. "Er wordt momenteel volop gezocht naar overnemers en er zijn alvast enkele grote spelers in de kippensector geïnteresseerd", weet Marnic Willaert van vakbond ACV.

Maandag 17 juni was de laatste werkdag voor de ongeveer 170 werknemers van pluimveeslachterij Lammens. Het fel geplaagde bedrijf heeft het faillissement aangevraagd. Na de vele problemen waar het bedrijf de jongste jaren en maanden mee kampte - waaronder problemen rond voedselveiligheid en zich opstapelende schulden - komt het nieuws misschien niet geheel onverwacht, maar het zal er toch zwaar inhakken bij de vele medewerkers en gezinnen die afhankelijk zijn van het bekende familiebedrijf in Wijnendale bij Torhout.
 
Zeker nadat het bedrijf vorig jaar op de rechtbank van koophandel nog een akkoord verkreeg voor een kwijtschelding van 65 procent van de schulden. Het leek de aanzet tot een succesvolle doorstart onder leiding van crisismanager Koen Goossens, die een grondige herstructurering had uitgewerkt. In de aanloop daar naartoe had het bedrijf in de zomer van 2018 al zo'n 80 arbeidsplaatsen geschrapt.
Toch nog hoop
 
"Het heeft ondanks de herstructurering en de kwijtschelding van de schulden jammer genoeg toch niet mogen zijn", zegt vakbondsverantwoordelijke Marnic Willaert van het ACV. "Blijkbaar kon het bedrijf toch niet uit de negatieve cijfers geraken en dwong de beslissing om de boeken neer te leggen zich op. Alle activiteit in het bedrijf ligt sinds maandag stil en alle werknemers zijn werkloos."
 
Maar volgens Willaert is alle hoop nog niet verloren. "Er werden gerechtsmandatarissen aangesteld die nu volop bezig zijn met het zoeken naar gegadigden om de activiteit weer op te starten. En dat lijkt toch wel de goede richting uit te gaan", klinkt het bij de vakbondsman. "Er is zeker interesse. Ik heb toch weet van enkele grote spelers in de kippensector met wie er concrete gesprekken zijn. Zolang die gesprekken nog niet afgerond zijn, noem ik liever geen namen. Maar ik kan wel al zeggen dat er mogelijk een tachtigtal arbeidsplaatsen zouden kunnen behouden blijven in de plannen zoals ze nu worden besproken."  Nieuwsflash
 
Megastallen zetten traditionele boeren uit de markt Lees meer
 
 
International Fair Milk ConferenceLees meer
 
 
Vlaamse Regering legt de inhoud van 23 opleidingen vast Lees meer
 
 
Succesvol seminarie branche- en producentenorganisaties in de landbouw Lees meer
 
 
De Vlaamse biogassector in 2018 Lees meer
 
 
VLAIO: stel je vragen via WhatsAppLees meer
 
 
Basismaatregel vanggewasen in gebiedstypes 1, 2, 3Lees meer
 
 
ADAMA, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta promoten CSTLees meer
 
 
Vrijwillige intrekking van de vergunning van BIXAZOR Lees meer
 
 
No-dealbrexit raakt groente- en fruittoevoer Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement opgericht Lees meer
 
 
Brexit: strategie FIT voor het aantrekken van buitenlandse investeringenLees meer
 
 
Veetournee: ‘Langleefbaarheid bij jongvee’ en ‘Generatiewissel’ Lees meer
 
 
Brede weersverzekering komt vanaf 2020 in de plaats van rampenfonds Lees meer
 
 
'BoerVriendelijk'Lees meer
 
 
Publicatie van de Harmonised Risk Indicators (HRI’s) voor BelgiëLees meer
 
 
PCA/Fiwap noteringLees meer
 
 
Vraag naar recuperatie van meststoffen in elke regioLees meer