Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jun 2019 22:50 

Grote bedrijven beloven plastic en ander verpakkingsafval terug te dringen


Negen kleppers uit de industrie pakken uit met ambitieuze streefcijfers voor recyclage van verpakkingen. “We gaan twee jaar sneller dan wat Europa oplegt.” Maar de milieu­beweging en lokale besturen zijn niet onder de indruk.

De voedingsindustrie lanceert maandag de website www.verpakkingen2025.be. Daarop maken negen grote bedrijven meer dan veertig acties kenbaar die ze ondernemen om hun plastic en ander verpakkingsafval terug te dringen. De negen bedrijven zijn AB InBev, Alken Maes, Coca-Cola, Danone, Mars, Nestlé, Pepsico, Spadel en Unilever.
 
De plannen gaan terug op de engagementen die de sectorfederatie Fevia vorig jaar is aangegaan tegenover de Vlaamse regering, samen met Comeos (distributie), Unizo en Buurtsuper. “Wij hebben sindsdien initiatieven uitgewerkt om die beloften waar te maken”, zegt Ann Nachtergaele, hoofd milieu en energie van Fevia.
 
Er liggen zes doelstellingen voor (zie grafiek). “De engagementen zijn ambitieus, maar ook voldoende realistisch om te kunnen waarmaken”, zegt Nachtergaele. “Voor de doelstelling van 65 procent recyclage gaan we twee jaar sneller dan wat Europa oplegt. Er moet veel geïnvesteerd worden: in sorteercentra, in recyclagecapaciteit, in nieuwe verpakkingen. Dat heeft allemaal tijd nodig.”
 
De vraag is hoe de bedrijven de intenties gaan realiseren. Door op elke straathoek sorteerbakken te plaatsen en daarvoor te betalen? “De context bepaalt de oplossing”, zegt Nachtergaele. “Op een festival ligt dat anders dan op straat. Eerst moeten we ervoor zorgen dat alles in de juiste vuilnisbak terechtkomt. Maak dat zo gemakkelijk mogelijk, door te investeren in extra infrastructuur. Sorteerbakken kunnen een oplossing zijn, maar in andere gevallen is achteraf sorteren misschien beter. Wat de betaling betreft: de industrie betaalt vandaag al jaarlijks 320 miljoen federale verpakkingstaks zonder dat duidelijk is wat hiermee gebeurt. Laten we eerst daarnaar kijken voor nog een factuur gestuurd wordt.”
 
Recyclage is één ding, de roep om het met minder plastic te doen, een andere. “Wij doen aan preventie”, zegt Nachtergaele. “De hoeveelheid verpakkingen is in België de jongste tien jaar minder toegenomen dan het bruto binnenlands product. Onze verpakkingen veranderen constant, soms zonder dat de consument het merkt. Veel petflessen zijn 30 tot 40 procent lichter dan tien jaar geleden en ze bevatten steeds meer gerecycleerd materiaal.”
 
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten laat in een eerste reactie op de plannen weten dat ze haar twijfels heeft bij de percentages waar het lichte plastic met het zwaardere glas en blik samengenomen wordt. “Dat verkleint de inspanningen voor plastic”, aldus de vereniging. Alle verpakkingen recycleerbaar of afbreekbaar maken, noemt ze geen oplossing “als die achteraf op straat of in de natuur belanden”.
 
En zo komen we bij het heikele thema van het zwerfvuil. De industrie engageert zich om dat met een vijfde terug te brengen tegen 2022. Het aandeel verpakkingen zou gehalveerd moeten zijn tegen 2025. “We mikken op sensibilisering. Iets weggooien op straat, moet sociaal onaanvaardbaar worden. We betalen al 17 miljoen euro voor onder meer Mooimakers. Maar er zal altijd handhaving nodig zijn voor de hardleerse vervuilers.”
 
De inspanningen tot dusver hebben het zwerfvuil niet doen verdwijnen. Is statiegeld niet onvermijdelijk? Nachtergaele: “Wij zijn niet a priori tegen statiegeld. Voor ons draait het om de juiste oplossing in de specifieke Vlaamse context. Wij hebben een goed functionerende blauwe pmd-zak, andere landen niet. We moeten ophouden met ons te vergelijken met landen waar de situatie anders is.”  Nieuwsflash
 
Kraamstalmanagement en pocketvergistingLees meer
 
 
Autocontrolegids gekweekte zalmachtigen op aquacultuurbedrijvenLees meer
 
 
Europees INNO-VEG-project gaat uitdaging aan aardappelteelt duurzaam te intensiverenLees meer
 
 
EU vreest groen licht voor importtarieven Trump Lees meer
 
 
Investeringssteun Vlaams Landbouwinvesteringsfonds Lees meer
 
 
Groen licht voor ruilverkaveling Gooik Lees meer
 
 
Deputatie provincie Antwerpen kent unaniem omgevingsvergunning toe aan slachthuis Sus CampiniaeLees meer
 
 
Captatieverbod ecologisch kwetsbare waterlopen Lees meer
 
 
Voeding op de Landbouwbeurs van LibramontLees meer
 
 
Maximaal toelaatbare concentraties van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater Lees meer
 
 
Bemonsterings- en analysemethodes in het kader van het Mestdecreet (BAM)Lees meer
 
 
Gratis grondwater voor landbouwers in Wevelgem Lees meer
 
 
Nieuwe hittegolf op komst: ramp voor de landbouwLees meer
 
 
Vlas is (terug) in zijn sas Lees meer
 
 
Witwassende aardappel- en uienexporteurs onderzocht Lees meer
 
 
Kerncijfers landbouw 2019: 62% van de banen ging verloren tussen 1980 en 2016Lees meer
 
 
ILVO versterkt contacten met PERULees meer
 
 
Kweek geen mannelijke hopplant Lees meer
 
 
PCA notering vroegeLees meer
 
 
Veerkrachtige landbouwbedrijfsmodellen voor duurzaam landbouw- en voedselsysteem Lees meer
 
 
Strengere regels voor mestvervoer in gebiedstype 2 en 3 vanaf 1 augustus Lees meer
 
 
Gids Autocontrole: Aardappelen, groenten, fruit, verwerkende industrie en handel (G-014)Lees meer
 
 
Plattelandsontwikkelingsprogramma rondt de kaap van 200 miljoen euro Lees meer
 
 
Opgave plantenpaspoortplichtige soorten voor niet-producenten Lees meer
 
 
Alle NEPG-landen vrezen droogte Lees meer
 
 
85ste Foire de Libramont: 26-31 juli 2019Lees meer