Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jun 2019 22:50 

Grote bedrijven beloven plastic en ander verpakkingsafval terug te dringen


Negen kleppers uit de industrie pakken uit met ambitieuze streefcijfers voor recyclage van verpakkingen. “We gaan twee jaar sneller dan wat Europa oplegt.” Maar de milieu­beweging en lokale besturen zijn niet onder de indruk.

De voedingsindustrie lanceert maandag de website www.verpakkingen2025.be. Daarop maken negen grote bedrijven meer dan veertig acties kenbaar die ze ondernemen om hun plastic en ander verpakkingsafval terug te dringen. De negen bedrijven zijn AB InBev, Alken Maes, Coca-Cola, Danone, Mars, Nestlé, Pepsico, Spadel en Unilever.
 
De plannen gaan terug op de engagementen die de sectorfederatie Fevia vorig jaar is aangegaan tegenover de Vlaamse regering, samen met Comeos (distributie), Unizo en Buurtsuper. “Wij hebben sindsdien initiatieven uitgewerkt om die beloften waar te maken”, zegt Ann Nachtergaele, hoofd milieu en energie van Fevia.
 
Er liggen zes doelstellingen voor (zie grafiek). “De engagementen zijn ambitieus, maar ook voldoende realistisch om te kunnen waarmaken”, zegt Nachtergaele. “Voor de doelstelling van 65 procent recyclage gaan we twee jaar sneller dan wat Europa oplegt. Er moet veel geïnvesteerd worden: in sorteercentra, in recyclagecapaciteit, in nieuwe verpakkingen. Dat heeft allemaal tijd nodig.”
 
De vraag is hoe de bedrijven de intenties gaan realiseren. Door op elke straathoek sorteerbakken te plaatsen en daarvoor te betalen? “De context bepaalt de oplossing”, zegt Nachtergaele. “Op een festival ligt dat anders dan op straat. Eerst moeten we ervoor zorgen dat alles in de juiste vuilnisbak terechtkomt. Maak dat zo gemakkelijk mogelijk, door te investeren in extra infrastructuur. Sorteerbakken kunnen een oplossing zijn, maar in andere gevallen is achteraf sorteren misschien beter. Wat de betaling betreft: de industrie betaalt vandaag al jaarlijks 320 miljoen federale verpakkingstaks zonder dat duidelijk is wat hiermee gebeurt. Laten we eerst daarnaar kijken voor nog een factuur gestuurd wordt.”
 
Recyclage is één ding, de roep om het met minder plastic te doen, een andere. “Wij doen aan preventie”, zegt Nachtergaele. “De hoeveelheid verpakkingen is in België de jongste tien jaar minder toegenomen dan het bruto binnenlands product. Onze verpakkingen veranderen constant, soms zonder dat de consument het merkt. Veel petflessen zijn 30 tot 40 procent lichter dan tien jaar geleden en ze bevatten steeds meer gerecycleerd materiaal.”
 
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten laat in een eerste reactie op de plannen weten dat ze haar twijfels heeft bij de percentages waar het lichte plastic met het zwaardere glas en blik samengenomen wordt. “Dat verkleint de inspanningen voor plastic”, aldus de vereniging. Alle verpakkingen recycleerbaar of afbreekbaar maken, noemt ze geen oplossing “als die achteraf op straat of in de natuur belanden”.
 
En zo komen we bij het heikele thema van het zwerfvuil. De industrie engageert zich om dat met een vijfde terug te brengen tegen 2022. Het aandeel verpakkingen zou gehalveerd moeten zijn tegen 2025. “We mikken op sensibilisering. Iets weggooien op straat, moet sociaal onaanvaardbaar worden. We betalen al 17 miljoen euro voor onder meer Mooimakers. Maar er zal altijd handhaving nodig zijn voor de hardleerse vervuilers.”
 
De inspanningen tot dusver hebben het zwerfvuil niet doen verdwijnen. Is statiegeld niet onvermijdelijk? Nachtergaele: “Wij zijn niet a priori tegen statiegeld. Voor ons draait het om de juiste oplossing in de specifieke Vlaamse context. Wij hebben een goed functionerende blauwe pmd-zak, andere landen niet. We moeten ophouden met ons te vergelijken met landen waar de situatie anders is.”



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer