Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 mei 2019 09:55 

Schone waterlopen of maximale landbouwopbrengst


Varkens, runderen en kippen produceren mest met nitraten en fosfaten erin. De boeren moeten betalen om van die mest af te raken en te laten verwerken.
De Standaard.

Tijdens dat verwerkingsproces vervliegen de nitraten. Die worden door bedrijven in de Antwerpse haven opgevangen om er via allerlei processen kunstmest van te maken. Die kunstmest gebruiken de boeren op hun land, onder andere voor de maisteelt. Die mais eten de dieren op, die vervolgens mest produceren die weer afgevoerd en verwerkt moet worden.
 
Het lijkt een bizar systeem en de meest logische vraag is waarom we niet gewoon al die dierlijke mest op het veld uitrijden, zonder kunstmest. Dat heeft een aantal technische redenen. Dierlijke mest is niet homogeen. Als je met een mestkar over het land rijdt, weet je niet heel precies hoeveel stikstofverbindingen (nitraten) er in de bodem terechtkomen. Het kan dat je op het ene stuk te veel stikstof in de bodem brengt – dat spoelt dan uit en betekent verlies – maar op een ander stuk te weinig, waardoor de planten niet goed genoeg groeien.
 
Bij kunstmest weet je wél exact hoeveel voedingsstoffen erin zitten. Bovendien nemen planten de nitraten uit kunstmest meteen op, terwijl dat bij dierlijke mest afhangt van het bodemleven.

Maar nu blijkt dat er veel meer kunstmest wordt gebruikt dan officieel wordt aangegeven. En dat die kunstmest net zo goed de oorzaak is van de vervuiling van onze waterlopen. In het nieuwe mestactieplan (MAP6) worden boeren en kunstmesthandelaars verplicht om de verhandelde en gebruikte hoeveelheden kunstmest digitaal te registeren. De maatregel is een poging om de kunstmeststromen beter in kaart te brengen, maar sluit fraude niet uit.
 
De vraag is of we het hele systeem niet ter discussie moeten stellen. De Vlaamse veesector produceert dierlijke mest. Die mest laten we verwerken en exporteren we naar Frankrijk, waardoor we hier mest te kort hebben die we gaan aanvullen met kunstmest. ‘Dat systeem zit fundamenteel fout in elkaar’, zegt landbouweconoom Jeroen Buysse (UGent). Hij en zijn collega’s onderzochten wat het effect van een verbod op kunstmest zou zijn.
 
‘Als we alleen nog onze dierlijke mest gebruiken, is controle eenvoudiger, maar zal er een tekort ontstaan voor onze intensieve landbouw’, zegt Buysse. ‘Boeren zullen dan wel zorgvuldiger bemesten, maar toch zal er een daling zijn van de gewasopbrengst. Dat zou volgens onze berekeningen een economisch verlies van 200 tot 300 miljoen euro per jaar betekenen, maar zou wel een positieve impact hebben op onze waterkwaliteit. Het is een politieke keuze. Als je in Vlaanderen kiest voor intensieve landbouw, mik je op een maximale opbrengst, en dan is het onvermijdelijk dat je op bepaalde momenten te veel bemest.’



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer