Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 apr 2019 17:06 

Ravelse legstal is innovatievoorbeeld


Maureen Van Ginhoven bouwde naast het akkerbouwbedrijf van haar ouders in Ravels haar eigen stal, met aandacht voor onder meer groepsbezoeken, ecologie en sociale tewerkstelling. Een goed voorbeeld van innovatie in de landbouw, vindt de Vlaamse overheid.

Maureen studeerde 2 jaar geleden af als zorgkundige. Het bloed blijkt echter te kruipen waar het niet gaan kan. Haar ouders Dirk en Katleen runnen sinds 1990 een landbouwbedrijf aan de Hofstraat in Ravels. Ernaast opende Maureen enkele weken geleden ’t Kakelbos. “Een leghennenstal van 36 op 140 meter met plaats voor 54.000 dieren”, verduidelijkt Maureen. “Voorlopig run ik het bedrijf alleen maar we willen hier mensen met een beperking tewerkstellen.”
 
Bij de bouw van de nieuwe stal werd rekening gehouden met het klimaat en de omgeving. “De zonnepanelen op het bedrijf van mijn ouders leveren voldoende energie voor ons beide. En dankzij onze mestdroger is er minder geurhinder en besparen we 40% tijdens het transport van de mest.”
 
Nieuwsgierigen konden tijdens het openingsweekend al kennismaken met de technologische snufjes. “Vrijdagavond waren er 600 professionals, zondag telden we meer dan 2.300 bezoekers.” De nieuwbouw omvat een glazen gang zodat bezoekers de werking van het bedrijf live kunnen beleven. “We staan open voor groepsbezoeken omdat we het nodig vinden om de landbouw in een positief daglicht te stellen, bijvoorbeeld door mensen te betrekken.”
 
’t Kakelbos is opnieuw te bezoeken op zaterdag 11 mei. Het Vlaams Ruraal Netwerk van het Departement Landbouw en Visserij organiseert dan Land InZicht. Dertien landbouwbedrijven tonen hoe het platteland evolueert. Naast ’t Kakelbos neemt ook de Hooibeekhoeve in Geel, een proefbedrijf voor melkvee en voedergewassen, deel.  Nieuwsflash
 
Verlenging van de overgangsperiode voor gedeclasseerde driftreducerende spuitdoppen Lees meer
 
 
Nieuw activiteitenrapport DG Dier, Plant en Voeding Lees meer
 
 
Het Vegaplan jaarverslagLees meer
 
 
Bijzonder hoge temperaturenLees meer
 
 
Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 Lees meer
 
 
Bescherm dieren tegen de hitteLees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest (AVP)Lees meer
 
 
Kwaliteitsverschillen in levensmiddelenLees meer
 
 
Onderzoek tot erkenning als ramp voor overvloedige regenval juni 2019Lees meer
 
 
PV voor milieuschending steeds vaker bestuurlijk beboet Lees meer