Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 mrt 2019 09:17 

15 jaar Vlaamse samenwerking voor water en ontwikkeling


Vandaag is het Wereldwaterdag. De lidstaten van de Verenigde Naties zetten dan het belang van water en het duurzaam beheer van waterbronnen en watervoorraden centraal en roepen op tot actie. Wereldwijd werken overheden, bedrijven, organisaties en scholen op hun manier rond dit thema en dragen zo bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), in het bijzonder SDG 6.

Vlaanderen levert al 15 jaar een unieke bijdrage aan duurzame ontwikkeling en water. Het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling (VPWvO) zet zich namelijk sinds 2004 in om de toegang tot water en sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden te verbeteren. Dankzij 89 projecten in 25 landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika verbeterde in die 15 jaar voor 1,2 miljoen mensen de lokale toegang tot water en sanitatie (www.watervoorontwikkeling.be).

De Vlaamse minister van Leefmilieu cofinancierde bijna 8 miljoen €, de Vlaamse partners droegen minstens 2 miljoen €. bij. De 15de verjaardag werd gisterenavond 21 maart gevierd in het Zuiderpershuis in Antwerpen.

SDG 6 is kristalhelder: Voorzie universele toegang tot drinkwater, duurzaam beheer en sanitaire voorzieningen tegen 2030. Volgens het rapport van UN Water over SDG 6 wil dat zeggen dat 844 miljoen mensen toegang moeten krijgen tot een eenvoudig systeem van watervoorziening en dat de kwaliteit van waterdienstverlening voor 2,1 miljard mensen moet verbeteren. Meer dan 2,3 miljard mensen hebben geen eenvoudig toilet ter beschikking.

Acties wereldwijd en in Vlaanderen

De internationale Wereldwaterdag zet ieder jaar een ander aspect van de waterproblematiek in de schijnwerpers, telkens om de enorme invloed die water heeft op de menselijke omgeving duidelijk te maken. Het thema van 2019 is ‘Water for all, leaving no one behind’.

Wereldwaterdag is ook een uitnodiging om actie te ondernemen. Vandaag vinden – wereldwijd en dus ook in Vlaanderen - tal van wateracties plaats bij onder meer bedrijven, ngo’s en vzw’s, scholen en de overheid. Een mooi voorbeeld is Wereldwaterdag@school waar diverse Vlaamse organisaties en MOS (Milieuzorg op school) samen met Vlaamse scholen rond de waterproblematiek werken.

Vlaamse projecten en knowhow in het Zuiden

Op Wereldwaterdag 2004 lanceerden de Vlaamse overheid, wateractoren en ontwikkelingsorganisaties een initiatief om samen de toegang tot water en sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden te verbeteren: het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling. 15 jaar later realiseren meer dan 130 Vlaamse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ngo’s, vzw’s, lokale overheden en publieke waterbedrijven, samen met hun lokale partner(s) en met steun van de Vlaamse overheid, concrete initiatieven rond water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

In die 15 jaar verbeterde de lokale toegang tot water en sanitatie voor 1,2 miljoen mensen via 89 partnerschapsprojecten in 25 landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Door capaciteitsopbouw, sensibilisering en integraal waterbeheer worden minstens 9 miljoen mensen bereikt. De Vlaamse minister van Leefmilieu financierde bijna 8 miljoen €, de Vlaamse partners droegen minstens 2 miljoen € geldelijk bij. De totale inzet is veel hoger, door overdracht van expertise en knowhow en heel veel vrijwillig engagement bij Vlaamse bedrijven en verenigingen.

Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel: “De resultaten van 15 jaar VPWvO spreken voor zich. Ik apprecieer bijzonder het vertalen van de internationale engagementen in actie. Samenwerken en expertise inbrengen door Vlaamse organisaties en bedrijven is wat dit partnerschap uniek maakt. Ik moedig alle partners en experts aan zich met evenveel enthousiasme en professionaliteit te blijven inzetten. Ik maak net zoals de voorbije jaren middelen vrij voor steun aan water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. ‘Water for all’ is voor ons geen holle slogan.”  Nieuwsflash
 
Droogte bestrijdenLees meer
 
 
Rondetafel met Hilde Vautmans laat de diepe crisis in de fruitsector voelenLees meer
 
 
Beperking voor methoxyfenozide tot gebruik onder bescherming Lees meer
 
 
Bacteriën spelen een rol in het ontstaan van maagzweren bij varkens Lees meer
 
 
Diervriendelijke methodes voor het doden van zieke en verzwakte kippen en kalkoenen Lees meer
 
 
Vrije voorraad uien nagenoeg op Lees meer
 
 
Hepatitis E virus opsporen in levensmiddelenLees meer
 
 
Klassen van bijdrageplichtige veebedrijven Lees meer
 
 
Matchmaking in de plantenwereldLees meer
 
 
Kort na of zelfs voor de geboorte methaanuitstoot bijsturen?Lees meer
 
 
Koolstofvoorraden in de bodem Een correcte inschatting maken van de hoeveelheid koolstof in Vlaamse Lees meer
 
 
Hoe onkruid wegkrijgen in de tuin zonder RoundupLees meer
 
 
Rekenen Lees meer
 
 
Oproep tot indiening van steunaanvragen mbt oprichting van producentenorganisaties voor 2019Lees meer
 
 
Precisielandbouw: Horizon2020 project SmartAgriHubs van startLees meer
 
 
ValgOrize-project gelanceerd! Zeewier en microalgen Lees meer
 
 
VS grootste leverancier van sojabonen aan EuropaLees meer
 
 
Instandhoudingsdoelstellingen (IHD) - Codes rood en oranje Lees meer
 
 
Herbestemming landbouwgrond en natuur Lees meer
 
 
Slechts 3% van de millennials eet voldoende groentenLees meer
 
 
Intrekking van de toelating van TRIGARD Lees meer
 
 
Aangepaste indieningstermijnen rassenlijst landbouwgewassen Lees meer