Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 feb 2019 04:49 

Insecten sterven uit


Ze zijn minder sexy als uithangbord voor natuurbehoud dan tijgers of neushoorns, maar insecten zijn wel degelijk in gevaar. Hun aantal gaat zelfs zo drastisch achteruit dat er over 100 jaar geen levend exemplaar meer overblijft. Tot die zorgwekkende conclusie komen twee wetenschappers, onder wie een Belg, na een analyse van 73 recente studies.
Het Nieuwsblad

Het zijn cijfers die even moeten bezinken. Twee op de vijf insectensoorten krimpen in aantal. De terugval gaat liefst 8 keer sneller dan bij zoogdieren, vogels en reptielen het geval is. Ieder jaar slinkt de wereldpopulatie met 2,5 procent. Met deze snelheid blijft over een eeuw geen insect meer over.
 
Hoewel biologen al langer vermoeden dat het aantal insecten afneemt, zijn studies die dat helder bevestigen uiterst recent. Insecten tellen is gewoonweg moeilijker dan bijvoorbeeld zoogdieren. Daarnaast hebben langpootmuggen minder uitstraling dan een walvis.
 
Twee onderzoekers, een Australiër en de Belg Kris Wyckhuys die in China doceert, gingen toch aan de slag. Zij bundelenden 73 afzonderlijke studies en destilleerden daaruit de opmerkelijke cijfers.
 
Op hun bevindingen valt volgens professor gedragsecologie Hans Van Dyck (UCL) weinig af te dingen. “Het is een compilatie van tientallen onderzoeken. Dan krijg je een genuanceerd beeld. En dat beeld is in dit geval behoorlijk dramatisch.” Hij benadrukt dat niet enkel biologen aanvoelen dat het slecht gaat met insecten. Wanneer landde nog eens een lieveheersbeestje op je hand? Hoeveel vlinders fladderen er nog in je tuin? “En wie vroeger op vakantie ging in het zuiden van Europa moest onderweg de met insecten besmeurde vensters poetsen. Nu hoeft dat zelden nog.”
 
Vliegjes die zich te pletter vliegen of bromvliegen die woonkamers binnendringen: de wereld lijkt zonder te kunnen. Niet dus. “Het zijn bestuivers en ze breken afval af. Veel kevers zijn recyclagefabriekjes. Die lastig- en lelijkaards houden de kringloop draaiende”, zegt Van Dyck, wiens onderzoek naar vlindersterfte in Vlaanderen ook in de compilatie zit. De twee wetenschappers doen daar nog een schepje bovenop. “Als insecten uitsterven, zijn de gevolgen voor ecosystemen wereldwijd catastrofaal. En dat is nog zacht uitgedrukt”
 
De oorzaken van de terugval zijn in de eerste plaats pesticiden en het verdwijnen van leefgebied. Klimaatverandering speelt een kleinere rol. Maar net als het klimaatvraagstuk vraagt biodiversiteit een allesomvattend beleid. Enkel bloemenweides aanleggen volstaat niet. “Kleine stapjes alleen zijn soms niet genoeg”, zegt Van Dyck. “Je moet een aantal zaken, vooral binnen de voedselproductie, versneld en fundamenteel anders aanpakken.”



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer