Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 feb 2019 17:16 

UNIZO positief over herlancering Kafka-meldpunt voor administratieve vereenvoudiging


UNIZO verwelkomt de herlancering van Kafka.be, het meldpunt voor administratieve lasten en voorstellen voor administratieve vereenvoudiging. Dat meldpunt werd op dinsdag 5 februari opnieuw gelanceerd door Minister Philippe De Backer, belast met Administratieve Vereenvoudiging. "We zijn blij dat er gehoor wordt gegeven aan onze blijvende oproepen dat administratieve vereenvoudiging een topprioriteit is en ook de volgende legislatuur bovenaan de politieke agenda moet staan", zegt Danny van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

Dat dit thema sterk leeft bij ondernemers, blijkt uit de UNIZO-enquête die naar aanleiding van de verkiezingen in 2019 door ruim 1.500 ondernemers werd beantwoord. Daarin geeft 50% van de ondernemers aan dat administratieve vereenvoudiging één van de domeinen is die te maken hebben met het overheidsbeleid en hen het meeste dwars zit. Nog volgens 29% van de ondernemers moet ‘een efficiëntere overheid’ één van de voornaamste verkiezingsthema’s worden.
Volgens het tweejaarlijks rapport van het federaal planbureau zijn de totale kosten van de administratieve lasten voor ondernemingen en zelfstandigen tussen 2014 en 2016 bovendien met 2,3% gestegen. Het grootste deel van de kosten van de administratieve lasten, is voor rekening van de kleine ondernemingen (84% van alle ondernemingen).
 
"We krijgen regelmatig meldingen van leden die administratieve lasten ervaren", aldus Danny Van Assche. "Dat gaat van rompslomp bij aanbestedingsdossiers, over moeilijkheden bij publicaties in het Belgisch Staatsblad, tot - heel actueel - het invullen van het UBO-register." Ook de wetgeving op de deeltijdse arbeid is veel te complex en moet worden vereenvoudigd. 
 
"We willen zelf alvast concrete input leveren, daarom verzamelt UNIZO momenteel concrete voorbeelden onder de vorm van een 'red tape challenge’. We roepen ondernemers op problemen met administratieve rompslomp te melden via redtape@unizo.be", besluit Danny Van Assche.

Naast deze concrete acties is ook een structureel beleid voor administratieve vereenvoudiging noodzakelijk. UNIZO pleit in haar verkiezingsmemorandum voor sectorale vereenvoudigingsinitiatieven, met aandacht voor verdere digitalisering en respect voor het only-once principe. Tegelijk moet een wildgroei aan allerlei nieuwe regels vermeden worden. UNIZO pleit daarom voor de invoering van beleidsmaatregel 'one € in, three € out'. Dit zijn maatregelen die drie keer zoveel kostenreducties opleveren dan dat er kostentoename wordt gecreëerd. Elke euro extra lasten moet dus gecompenseerd worden door minstens drie euro aan vermindering van lasten.



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer