Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jan 2019 07:50 

Brexit: lege rekken in Britse supermarkten


Lege winkelrekken, hogere prijzen, risico's voor de voedselzekerheid. Daar dreigt het Verenigd Koninkrijk mee te kampen als het op 29 maart zonder akkoord uit de Europese Unie vertrekt. Het is een onheilscenario dat al langer wordt geschetst, maar nu hebben ook Britse warenhuisketens ervoor gewaarschuwd in een brief aan politici.

Aan de vooravond van weer maar eens een cruciale stemming over de brexitdeal in het Britse parlement hebben verschillende grote supermarktketens een brief geschreven naar politici. Bij de ondertekenaars zijn onder meer Sainsbury's en Marks and Spencer.
 
"We zijn uitermate bezorgd dat onze klanten bij de eersten zullen zijn die de realiteit van een "no deal brexit" zullen ondervinden", schrijven ze. Ze waarschuwen voor minder keuze en een mindere kwaliteit van de voedselproducten, en ook voor lege winkelrekken. 
 
Tot nu hadden de supermarktketens het brexitdebat zoveel mogelijk vermeden, maar nu de deadline van 29 maart dichterbij komt, zien ze zich genoodzaakt om toch te reageren. In hun brief vragen ze de parlementsleden met aandrang om "dringend samen te werken om een oplossing te vinden die de schok van een "no deal brexit" vermijdt."
 
De supermarktketens halen de schatting aan die de Britse overheid zelf heeft gemaakt, namelijk dat vracht vanuit de Franse havenstad Calais tot 87 procent zou kunnen dalen. De beschikbaarheid en houdbaarheid van veel producten wordt daardoor bedreigd.
 
Een groot deel van de voedingsproducten die in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht, bijna een derde, zijn ingevoerd uit de Europese Unie. In maart is de situatie des te scherper, waarschuwen de supermarktketens, want dan zijn er geen seizoensgroenten of -fruit uit het Verenigd Koninkrijk voorhanden. "In die tijd van het jaar is 90 procent van de sla, 80 procent van de tomaten en 70 procent van het zachte fruit dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gekocht, afkomstig uit de Europese Unie." 



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer