Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 15 jan 2019 17:09 

Europese Commissie heropent onderhandelingen associatieverdrag EU - Oekraïne


Een maas in het handelsverdrag tussen de EU en Oekraïne zorgt ervoor dat kip uit de Oekraïne zonder belemmeringen geëxporteerd kan worden naar Europese landen. Door geen kipfilets, maar hele kippenborsten met een stukje vleugel te exporteren, vallen deze onder het nultarief en gelden er geen importheffingen of quota. De kippenborsten worden vervolgens in de EU tot kipfilets versneden. Dit zorgt voor een oneerlijk speelveld.

Nederlandse pluimveehouders houden zich namelijk aan veel strengere dierenwelzijnsnormen. Dit zorgt voor een beter, maar ook een duurder product. Dierenwelzijnsnormen in Oekraïne zijn minder streng, waardoor de kipfilets goedkoper zijn en Nederlandse bedrijven niet kunnen concurreren met de Oekraïense kip. Daarnaast is het heel moeilijk voor consumenten om de herkomst van deze kip te achterhalen. Wanneer kippenborsten uit Oekraïne in Nederland versneden worden, maar er ‘Nederland’ op de verpakking staan als land van herkomst.

In april heb ik de Europese Commissie om opheldering gevraagd en die bevestigde een toename in de import van kip uit de Oekraïne. Daarnaast gaf de Commissie aan te onderzoeken of er sprake is van oneerlijke concurrentie en marktverstoring. Als resultaat van dit onderzoek, heeft de Commissie toestemming gekregen van de Raad van de Europese Unie om dit onderdeel van het Oekraïne-verdrag te heronderhandelen. Ik ben blij dat mijn schriftelijke vragen aan de Commissie nu tot actie leiden.

Jan Huitema (VVD-Europarlementariër): “Al in april vorig jaar heb ik er bij de Europese Commissie op aangedrongen om actie te ondernemen op de kwestie rondom de onbelemmerde import van kip uit Oekraïne. Ik ben heel blij dat de Commissie nu eindelijk gaat kijken of het handelsverdrag aangepast kan worden. De huidige situatie is niet uit te leggen aan Nederlandse pluimveehouders die vol inzetten op dierenwelzijn en uit de markt geconcurreerd worden door Oekraïense kip die niet aan de dezelfde standaarden voldoet. Het is tijd voor actie, want iedere dag dat deze situatie voortduurt is er één te veel!"

Achtergrondinformatie

  • Schriftelijke vragen Jan Huitema aan de Europese Commissie over import van Oekraïense kip (25 april 2018)
  • Besluit van de Raad van de Europese Unie om de onderhandelingen over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne te heropenen (18 december 2018)


  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer