Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 jan 2019 17:41 

Consument kan voortaan via smartphone herkomst van vlees nagaan


Wie bij Carrefour ambachtelijk Belgisch varkensvlees koopt, kan voortaan met een eenvoudige scan met zijn smartphone de herkomst van dit vlees nagaan, een primeur in België.

De retailer komt zo tegemoet aan de steeds groter wordende vraag van de consument naar transparantie in de voedselketen. Om dit mogelijk te maken, bundelde Carrefour zijn krachten met Vinçotte, de grootste keuringsorganisatie in België. Samen digitaliseerden ze de hele waardeketen van alle producten van het ‘Varkensvlees van Weleer’ van de ‘Kwaliteitsketen Carrefour’ en met behulp van blockchaintechnologie wordt de kwaliteit en transparantie van de data dus verzekerd. 
 
Vinçotte is in het dagelijkse leven overal aanwezig waar veiligheid, kwaliteit, efficiëntie en milieu een cruciale rol spelen in het welzijn van de maatschappij, en zo ook inzake voedselveiligheid en voedselcertificatie. Carrefour België doet al geruime tijd beroep op Vinçotte voor een brede waaier aan controles, inspecties en certificaties voor zijn ‘Kwaliteitsketen Carrefour’, een specifiek label waarvoor enkel kwaliteits- en respectvolle, Belgische producten in aanmerking komen. Vandaag lanceren beide partijen een innovatief project dat de consument inzicht geeft in de gewaarborgde kwaliteit van een product.
 
Dankzij dynamische QR-code volledige transparantie van Farm-to-Shop
 
Vinçotte ontwikkelde samen met een Belgische start-up een digitale traceerbaarheidsoplossing voor Carrefour. De Farm-to-Shop oplossing maakt gebruik van een dynamische QR-code die op het product wordt aangebracht tijdens het verpakkingsproces. Deze code kan vervolgens met elke type smartphone gescand worden door iedereen die de herkomst van het product zou willen nagaan. De consument krijgt zo voor het eerst toegang tot kwaliteits- en auditdata die op vraag van Carrefour reeds gedurende 15 jaar zorgvuldig door Vinçotte worden opgeslagen en beheerd. Deze data worden bovendien ook opgeslagen in een blockchain zodat de integriteit van deze gegevens gewaarborgd wordt over een langere periode.
 
Makkelijk opmerking geven of probleem melden
 
“Dankzij deze nieuwe webapplicatie kan de consument niet alleen meteen de origine en verwerkingsstappen van zijn product nagaan, hij kan er ook zeker van zijn dat deze data steekproefgewijs geverifieerd werden en dus ook betrouwbaar zijn”, zegt Jill Soels, Product Manager voor de applicatie bij Vinçotte. Bovendien fungeert de webapp als een echt communicatiekanaal. Na het scannen van de QR-code, komt de consument op de webpagina terecht, waar hij met één druk op de knop recepten voor dit product kan terugvinden en eveneens opmerkingen of eventuele klachten over het product kan indienen. De vragen komen rechtstreeks toe bij de klantendienst van Carrefour, die zo snel mogelijk een antwoord kan verschaffen en gericht kan ingrijpen indien er zich daadwerkelijk een probleem voordoet.
 
Primeur in België
 
Met de nieuwe traceerbaarheidsoplossing toont Carrefour zich opnieuw als pionier. Op dit moment is er geen enkele andere Belgische retailer die een oplossing gebruikt die traceerbaarheid en blockchain combineert, laat staan een oplossing die gerichte klantenfeedback toelaat. Carrefour en Vinçotte zijn dan ook erg trots op deze primeur. In een eerste fase wordt het systeem vanaf deze week toegepast op het ‘Varkensvlees van Weleer’ van de ‘Kwaliteitsketen Carrefour’. Andere productlijnen volgen al in het eerste kwartaal van dit jaar. 



  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer