Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 dec 2018 18:01 

2.300 extra jobs voor Belgische voedingsindustrie, maar binnenlandse markt krimpt


Jan Vander Stichele (Lotus Bakeries) is sinds 4 december de nieuwe voorzitter van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Hij neemt het voorzitterschap over van Jean Eylenbosch (Coca-Cola European Partners) en reikt de hand uit naar beleidsmakers om het groeipotentieel van Belgische voedingsbedrijven te versterken. Hij doet dat samen met de nieuwe CEO Bart Buysse, sinds 1 oktober de opvolger van Chris Moris, die 20 jaar aan het hoofd van Fevia stond.

“We hebben 4 recepten klaar om samen met beleidsmakers te koken aan een welvarende, duurzame en gezonde toekomst. En er is nog groeipotentieel: dat bewijzen de omzetstijging van 4 miljard euro en de 300 miljoen extra investeringen die onze ondernemers de afgelopen 3 jaar creëerden”, aldus Jan Vander Stichele. “Maar dat succesverhaal danken we volledig aan onze export. Onze binnenlandse markt gaat achteruit en dat is een slecht teken aan de wand. Maar er staat meer op het spel dan groei: we willen ook samen talenten aantrekken, circulair ondernemen stimuleren en van evenwichtige voeding verder de norm maken.”
 
De exportsuccessen van Belgische voedingsbedrijven staan in schril contrast met de afzet op de Belgische markt. Die ging vorig jaar met 2,2% achteruit. De redenen zijn welbekend: een opeenstapeling van taksen, heffingen en bijdragen maken Belgische producten duurder dan die van buitenlandse concurrenten, waardoor grensshoppen in de lift zit. Daarbovenop komt stilaan de impact van de e-commerce. Vandaag kopen Belgen bijna 3% van hun voeding voor thuisconsumptie online aan. Die komen vaak vanuit het buitenland. Buitenlandse webshops bieden dranken aan zonder daarbij de Belgische accijnzen en verpakkingsheffing te betalen.  
Tegelijk staan de relaties tussen de verschillende schakels van de keten onder druk door de toenemende prijsdruk en een grotere efficiëntie in de ons omringende landen. Het opkomende protectionisme en de Brexit dreigen bovendien ook de export onder druk te zetten. Fevia voorzitter Jan Vander Stichele pleit daarom voor een beleid dat inzet op samenwerking om de competitiviteit van Belgische voedingsbedrijven, waaronder 90% kmo’s, te versterken.
 
Hightech talenten voor hightech fabrieken
 
Belgische voedingsbedrijven slaagden er de voorbije drie jaar in om 2.300 nieuwe jobs te creëren, maar zien dagelijks 1.500 vacatures openstaan. “Onze ondernemers investeren in eigen land en vormen onze fabrieken om tot hightech omgevingen die ons competitief houden. De keerzijde is dat onze bedrijven dagelijks zoeken naar technisch gekwalificeerde talenten op een te krappe arbeidsmarkt. We investeren zelf volop in opleidingen en maken de sector aantrekkelijker met het merk Food At Work, maar ook de overheid heeft hier een verantwoordelijkheid. Nog meer inzetten op STEM-onderwijs en duaal leren is absoluut noodzakelijk om te vermijden dat we morgen hightech fabrieken hebben zonder mensen om ze te laten draaien”, zegt CEO Bart Buysse. 
 
4 recepten, 12 ingrediënten
 
Tijdens haar Jaarvergadering lanceerde Fevia haar memorandum waarin het beleidsmakers 4 recepten voor een welvarende, duurzame en gezonde toekomst voorschotelt. Naast het stimuleren van de groei en het aantrekken van talenten, wil Fevia nieuwe stappen zetten op het vak van circulair ondernemen en evenwichtige en veilige voeding. Jan Vander Stichele: “We hebben recepten voor groei, voor het aantrekken van talenten, voor circulair ondernemen en voor evenwichtige voeding. We trekken daarmee de lijn door van onze duurzaamheidsstrategie die we samen met onze stakeholders ontwikkelden. Voor elk recept nemen we als sector engagementen, maar kijken we ook naar de beleidsmakers om hun verantwoordelijkheid op te nemen. We bieden daarvoor 12 ingrediënten met duidelijke vragen om in de komende legislatuur samen met onze voedingsbedrijven te zoeken naar de oplossingen voor onze voedingsbedrijven, voor de consument en de maatschappij.”
Ontdek online het Fevia memorandum: www.feviamemorandum.be



  Nieuwsflash
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer