Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 nov 2018 05:19 

Exotisch knolgewas op West-Vlaamse bodem


Gezond, lekker en een erg breed smakenpallet. Dit kenmerkt het exotische knolgewas yacon, ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd. Het knolgewas is van origine uit de Andes, maar wordt sinds vorig jaar ook op onze eigen West-Vlaamse bodem geteeld. Dit jaar verwacht de REO Veiling een aanvoer van 5.000 kg, tien keer meer dan vorig jaar.

REO producent Pol Louwagie uit Gijverinkhove teelt vanaf heden ook het veelzijdige product. “Ik volg voortdurend de nieuwigheden in de groente- en fruitsector. Toen ik vernam dat enkele producenten van de REO Veiling het knolgewas yacon begonnen telen in onze eigen West-Vlaamse grond was ik meteen geïnteresseerd. Onder begeleiding van het proefcentrum PCG in Kruishoutem en de REO Veiling ben ook ik dit jaar begonnen met de teelt van yacon”, zegt Pol. “Yacon is een exotisch product waardoor het vorstgevoelig is. De eerste 6 à 8 weken van het teeltproces wordt het product onder bescherming in potten gekweekt, waarna het wordt overgeplant op het veld om na zes maanden geoogst te worden. De oogst gebeurt op een artisanale manier. De scheuten van yacon zijn kwetsbaar waardoor ze handmatig geoogst moet worden om productbeschadiging te voorkomen. Het gaat inderdaad over een arbeidsintensief productieproces. Normaal duurt de oogstperiode van oktober tot november. Door de droogte wordt yacon, net als verschillende andere teelten, dit jaar wat later geoogst.” Samen met 5 andere producenten van de REO Veiling verwachten ze dit seizoen een gezamenlijke aanvoer van 5.000 kg. “Begin november werden de eerste knollen verkocht op de REO Veiling. Het seizoen zal hoogstwaarschijnlijk tot eind maart duren, afhankelijk van de vraag.”
 
Yacon bezit meerdere gezonde kwaliteiten voor de consument. Door hun hoog gehalte aan inuline (fructanen) zorgen de knollen voor een constante bloedsuikerwaarde. Dit maakt de knol een interessant product voor mensen met suikerziekte. Het heeft bovendien een lange bewaartijd van ongeveer zes maanden en telt weinig calorieën. 
 
Het knolgewas kan in de keuken veelzijdig worden gebruikt en bevat een intrigerend smakenpalet naargelang zijn bereidingswijze. Rauw gesneden smaakt het verrassend fris. Het geperste sap heeft daartegenover een zoete meloenachtige smaak. Als het product gekookt wordt, is de knol smeuïg zacht met een lichte kanstanjesmaak. Eet je de knollen in een gedroogde vorm, dan is er een bananentoets terug te vinden. Ten slotte krijgt het ingekookt tot een siroop een sterke unieke zoetsmaak, terwijl frituren in een deegomhulsel voor een rozijnachtige smaak zorgt. “Als we een nieuw product telen, experimenteren we er graag mee de keuken om inzicht te verwerven in de productkwaliteiten en de smaak. Mijn vrouw Katrien Zyde maakte er al de meest uiteenlopende gerechten mee. We mochten al proeven van soep, een quiche en zelfs cake op basis van yacon. Tijdens een infoavond van PCG kregen we zelfs een slaatje en confituur van yacon voorgeschoteld. Een erg dankbaar product dus voor iedereen die met voeding en gezondheid bezig is.”
 



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer