Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 nov 2018 05:46 

Het gras nooit meer groener aan de overkant


Uw gazon perfect groen ­houden wordt straks een hele uitdaging. Na “allesverdelger” Roundup mogen vanaf 31 december ook de “selectieve ­onkruidverdelgers” – die het gras ongemoeid laten maar het onkruid ertussen vernietigen – niet meer worden verkocht. “Wie geen onkruid wil, gaat het met de hand moeten uittrekken”, waarschuwt de industrie.

De populaire onkruidbestrijder Roundup, dat al het groen verdelgt waarmee het in aanraking komt, mag sinds begin oktober niet meer worden verkocht of gebruikt. Maar daar stopt het niet. Federaal landbouwminister Denis Ducarme (MR) verbiedt vanaf 31 december ook de verkoop aan particulieren van alle selectieve verdelgers, waaronder de zogenoemde gazonherbicides.

Dat zijn producten die je met een gieter of druksproeier over het hele gazon verspreidt, maar die enkel het onkruid zoals klaver, madeliefjes, paardenbloemen of weegbree vernietigen. Het gras blijft ongemoeid. Tuin­keten Aveve moet bijvoorbeeld straks het populaire Bofix Garden uit de rekken halen. “We hopen snel over milieuvriendelijkere alternatieven te beschikken”, zegt Aveve-woordvoerster Stephanie Deleul.
 
Daar is iedereen in de sector het over eens. “Dit verbod komt er halsoverkop, zonder dat over de gevolgen is nagedacht”, zegt Peter Jaeken, secretaris-generaal van Phytofar, de Belgische vereniging van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie. “Omdat nog geen goede alternatieven beschikbaar zijn, vrezen wij dat tuiniers zelf producten gaan beginnen te mengen, of op het internet eender wat gaan aanschaffen. Mogelijk vele malen schadelijker dan wat nu op de Belgische markt beschikbaar is.”
 
Veel tuiniers zullen zich niet bij het verbod neerleggen, vreest Jaeken. “Voor wie een onkruidvrije gazon wil, zit er straks niets anders op dan het onkruid één voor één uittrekken. Daar is geen beginnen aan als je over een grotere tuin beschikt, of slecht ter been bent.”
 
Ook tuindokter Stefaan Bingé vreest voor de trots van veel tuiniers, nu ze het zonder de populaire gazonherbicides moeten stellen. “Zeker na de voorbije hete zomer, waardoor veel gazons zijn beschadigd, zal straks het gras door het sterkere onkruid worden verdrongen. En er is inderdaad niet meteen een alternatief.”
 
Mettertijd ziet Bingé wél milieuvriendelijke oplossingen. “Maar dan gaan onze hobbytuiniers meer kennis moeten vergaren over de perfecte combinatie van het soort ondergrond met de juiste grassoorten. Zit die combinatie goed, en verzorg je je tuin voldoende, kan het gezonde gras het onkruid in de tuin veel beter in bedwang houden.”
 
Infrabel, de beheerder van de spoorweginfrastructuur in ons land, heeft nog altijd geen alternatief gevonden voor haar fel bekritiseerde onkruidtrein. Die trein sproeit glyfosaat, om het onkruid in de steenbedding onder en naast de sporen te bestrijden. Het gebruik van glyfosaat door particulieren is sinds de zomer van 2017 ver­boden, Infrabel kreeg een uitzondering.
 
“We blijven zoeken naar alternatieven, in binnen- en buitenland. Maar tot vandaag zijn die economisch niet realistisch”, zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. Zo is er gedacht aan het manueel verwijderen van ­onkruid of het plaatsen van worteldoek.
 
Baeken beklemtoont dat het sproeien van de spoorwegbermen – “mét toestemming van de overheden” – gebeurt om veiligheidsredenen. “De steenbedding waarop de sporen liggen, kan stabiliteitsproblemen ondervinden wanneer die wordt overwoekerd.”  Nieuwsflash
 
Nieuw voederbietras op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Nieuw voederbietras op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Vier nieuwe kuilmaïsrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Elf nieuwe suikerbietrassen op de nationale rassenlijst Lees meer
 
 
Seizoen voorjaarsbloeiers start met week van de tulp van 16 tot 23 januariLees meer
 
 
Tijdelijke VLIF-waarborg getroffen boeren door slechte conjunctuur, vogelgriep of BrexitLees meer
 
 
Droogte: niet alleen naar de landbouw wijzenLees meer
 
 
Productievoorschriften gebruik niet-biologisch zaaizaad of niet-biologische pootaardappelenLees meer
 
 
Jacht van 1 juli 2020 tot 30 juni 2025Lees meer
 
 
Gematigde verlaging contractprijs aardappelenLees meer
 
 
Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) - Steunaanvragen Lees meer
 
 
Daniel Ryckmans nieuwe secretaris NEPG Lees meer
 
 
Uitvoeringsbesluit Mestdecreet (VLAREME): lijst equivalente maatregelen Lees meer
 
 
Evaluatie van de risico’s voor het leefmilieu van ggo'sLees meer
 
 
Meelwormen toegelaten voor menselijke consumptie in EU Lees meer
 
 
Winterprei bemesten Lees meer
 
 
Vlaamse kost met voedselcoalitie en -veranderaarsLees meer
 
 
Campagne bietenzaad SESVANDERHAVE van start: wees erbijLees meer
 
 
Schadevergoedingen voor de pelsdierhouders Lees meer
 
 
Vraag om uitleg over veemarkten in Vlaanderen Lees meer
 
 
Wetgevend kader betreffende de kunstmestregistersLees meer
 
 
Phytofar wint rechtszaak glyfosaat WalloniëLees meer
 
 
Informatie over de brede weersverzekering 2021Lees meer