Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 okt 2018 09:04 

Droogte 2018: tuinaannemers hebben nog altijd financiŽle problemen


ĎHet heeft al heel wat geregend, maar bijlange niet voldoende om de bodem genoeg water te gevení, zegt Yves Hermans, directeur van de Belgische Federatie van Groenvoorzieningen.

‘Het is moeilijk om nu al de definitieve balans op te maken van het aantal planten dat de droogte niet zal overleven. Sommige planten zullen er misschien nog doorkomen, andere niet omdat ze te verzwakt zijn. Pas volgend jaar wordt dat duidelijk. Vaststaat dat dit een ongewone droogte is met dus een uitzonderlijke schade.’
 
Tuinaannemers kampen door de aanhoudende droogte nog altijd met financiële problemen. Door het sproeiverbod en de twee hittegolven moesten ze deze zomer veel pas gezette planten gratis vervangen.
 
Ook sportterreinen kregen het zwaar te verduren. De grasvelden van derdeprovincialer Eendracht ­Hekelgem lagen er in juli volledig verdord bij (DS 23 juli). Vandaag is het gras op de voetbalvelden nog altijd niet volledig hersteld. ‘Vanaf september zijn we intensief beginnen te sproeien. We hebben ook opnieuw gras gezaaid. Het ligt nu vrij goed, maar nog altijd niet zoals voor de ­zomer’, zegt terreinverantwoordelijke Rik Verhavert. De ploeg moet nog ­altijd matchen gaan spelen op terreinen van ploegen uit de buurt.
 
Het uitblijven van regenbuien is – verrassend genoeg – geen ramp voor de meeste moestuinen. ‘Overdag is het inderdaad warm en valt er weinig regen. Maar ’s nachts herstellen de bladeren zich door het vocht in de lucht’, zegt Barbara Creemers, ­medewerkster van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Bij de organisatie zijn 17.500 gezinnen – vaak met een ecologische tuin – aangesloten. ‘Wij zijn vooral de woordvoerder van de tuiniers’, zegt Creemers. ‘Een aantal teelten, zoals bladgroenten en kolen, is niet gelukt en daar dragen we nu de gevolgen van. De fruitteelt kent dan weer een recordjaar.’  Nieuwsflash
 
Koninklijk besluit inzake de tachograaf en de rij- en rusttijdenLees meer
 
 
Rundveesector erkend als sector in crisisLees meer
 
 
Historisch watertekortLees meer
 
 
VLAM lanceert nieuwe melkcampagne Lees meer
 
 
Appel- en perenteelt erkend als sectoren in crisis Lees meer
 
 
PCA notering ongewijzigdLees meer
 
 
Erosiebestrijdingsmaatregelen onder de randvoorwaarden Lees meer
 
 
Grafische overlapingen in de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Greenyard en Carrefour BelgiŽ tekenen een principeakkoord om hun commerciŽle relatie te versterken Lees meer
 
 
KB betreffende het op de markt aanbieden en het gebruiken van biocidenLees meer
 
 
Gerechtsexperten voortaan sneller uitbetaald Lees meer