Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 okt 2018 09:04 

Droogte 2018: tuinaannemers hebben nog altijd financiële problemen


‘Het heeft al heel wat geregend, maar bijlange niet voldoende om de bodem genoeg water te geven’, zegt Yves Hermans, directeur van de Belgische Federatie van Groenvoorzieningen.

‘Het is moeilijk om nu al de definitieve balans op te maken van het aantal planten dat de droogte niet zal overleven. Sommige planten zullen er misschien nog doorkomen, andere niet omdat ze te verzwakt zijn. Pas volgend jaar wordt dat duidelijk. Vaststaat dat dit een ongewone droogte is met dus een uitzonderlijke schade.’
 
Tuinaannemers kampen door de aanhoudende droogte nog altijd met financiële problemen. Door het sproeiverbod en de twee hittegolven moesten ze deze zomer veel pas gezette planten gratis vervangen.
 
Ook sportterreinen kregen het zwaar te verduren. De grasvelden van derdeprovincialer Eendracht ­Hekelgem lagen er in juli volledig verdord bij (DS 23 juli). Vandaag is het gras op de voetbalvelden nog altijd niet volledig hersteld. ‘Vanaf september zijn we intensief beginnen te sproeien. We hebben ook opnieuw gras gezaaid. Het ligt nu vrij goed, maar nog altijd niet zoals voor de ­zomer’, zegt terreinverantwoordelijke Rik Verhavert. De ploeg moet nog ­altijd matchen gaan spelen op terreinen van ploegen uit de buurt.
 
Het uitblijven van regenbuien is – verrassend genoeg – geen ramp voor de meeste moestuinen. ‘Overdag is het inderdaad warm en valt er weinig regen. Maar ’s nachts herstellen de bladeren zich door het vocht in de lucht’, zegt Barbara Creemers, ­medewerkster van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Bij de organisatie zijn 17.500 gezinnen – vaak met een ecologische tuin – aangesloten. ‘Wij zijn vooral de woordvoerder van de tuiniers’, zegt Creemers. ‘Een aantal teelten, zoals bladgroenten en kolen, is niet gelukt en daar dragen we nu de gevolgen van. De fruitteelt kent dan weer een recordjaar.’  Nieuwsflash
 
PCA noteringLees meer
 
 
IPM, de sierteeltbeurs in Essen Lees meer
 
 
De vlasmarktLees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest (AVP) Lees meer
 
 
Verhandelen en gebruik van chopper en plagsel Lees meer
 
 
Intrekking van de toelatingen van middelen op basis van propiconazool Lees meer
 
 
Een storing met sneeuw Lees meer
 
 
Studiedag PCA 29/01/2019Lees meer
 
 
Bacillus cereus in levensmiddelenLees meer
 
 
Gebruik niet-biologisch zaaizaad of niet-biologische pootaardappelenLees meer
 
 
Vlaamse landbouw en visserij in cijfers Lees meer
 
 
Samen werken aan een eerlijke markt Lees meer
 
 
Verplichtingen rond het gebruik van biocidenLees meer
 
 
Nieuwe rassen van suikerbiet op de nationale rassenlijstLees meer
 
 
Eiwit-transitie biedt volop opportuniteiten voor Vlaanderen Lees meer