Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 sep 2018 23:26 

Afrikaanse Varkenspest bij wilde varkens in België: ABS wil gecontroleerd afschot everzwijnen


Varkenshouders houden hun hart vast bij de vaststelling van Afrikaanse varkenspest (AVP) in België. Het zeer besmettelijke en voor alle varkenssoorten dodelijk virus kan zich zeer gemakkelijk verspreiden via rechtsreeks contact tussen en met besmette dieren maar ook vrachtwagens, terreinwagens en andere auto’s, schoeisel, kledij of voedingswaren uit besmet gebied kunnen een uitwaaiering van het virus veroorzaken.

Een uitbraak op varkenshouderijen moet ten allen tijde vermeden worden, aangezien er geen enkel vaccin bestaat tegen Afrikaanse varkenspest en een mogelijke uitbraak voor een economische catastrofe zou zorgen onder de varkenshouders en verder in de keten.
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt om uiterst voorzichtig te zijn en alle mogelijke bioveiligheidsmaatregelen nauwgezet te respecteren op de varkensbedrijven en bij alle actoren die contacten hebben met de bedrijven. 

Het groot belang van een goed beheer van de wildpopulatie wordt vandaag eens te meer bevestig. Na de zichtbare economische schade in talloze maispercelen in Vlaanderen en Wallonië, de omgewoelde tuinen in Limburg zit er vandaag, met de Afrikaanse varkenspest, een sluipmoordenaar in de everzwijnpopulatie in België en ligt er een tijdbom onder de ganse varkensstapel. Het is duidelijk dat noch de Vlaamse Overheid, noch de Waalse Overheid nog controle heeft over de populatie van everzwijnen, met alle gevolgen vandien. 

Om snel het hoofd te kunnen bieden aan de uitbraak van AVP onder wilde varkens vragen we uitdrukkelijk om zonder uitstel over te gaan tot een algemeen afschot van everzwijnen op Belgisch grondgebied.

Alleen zo kan de uitbrak geïsoleerd en beperkt worden tot de zone waar de vaststelling van het virus gebeurde. Alleen zo kan de tikkende tijdbom ontmanteld worden. Er is geen andere optie mogelijk voor het ABS.

We roepen dan ook alle overheden op om alle zeilen bij te zetten en meteen over te gaan tot het gecoördineerd en gecontroleerd afschieten van everzwijnen op het ganse grondgebied van België.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer