Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 24 aug 2018 05:08 

Het wolvenplan van minister Schauvliege


“Het is perfect mogelijk om in Vlaanderen mens en meerdere wolven te laten samenleven.” Dat staat in het Wolvenplan Vlaanderen, dat leef­milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) door experts liet opmaken. Dat plan moet het beruchte en soms gevreesde dier alle kansen geven. De jagers zien het minder rooskleurig: zij waarschuwen voor verkeersongevallen, doodgebeten vee en wolven die “hun” wild opschrikken.

België is sinds een tijdje drie wolven rijk. De twee Vlaamse dieren zijn via wildcamera’s al verschillende keren gespot op het uitgestrekte militaire domein van Leopoldsburg.
 
Maar omdat de wolf van oudsher geen al te beste reputatie meesleurt, vroeg Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege aan experts om in overleg met belanghebbenden een Wolvenplan op te maken, zodat het dier – intussen officieel beschermd – in de toekomst alle kansen krijgt. Jaren geleden werden wolven in onze streken nog zo fel bejaagd dat ze compleet verdwenen.
 
Concreet menen de experts van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) dat er de komende jaren nog meer wolven in onze regio zullen opduiken en dat die zich zullen voortplanten. Hoeveel wolvenroedels we moeten verwachten, is onduidelijk.
 
Belangrijkste conclusie is dat de wolf in Vlaanderen perfect kan gedijen, zonder grote overlast te veroorzaken. Al bestaat de kans dat vee wordt aangevallen, voornamelijk dan schapen. Maar daarvoor wordt nu een systeem van schadevergoedingen uitgewerkt, zowel voor gedode als gewonde dieren. De bijna 17.000 schapenhouders krijgen tips over hoe ze hun kuddes via schrikdraad – met daarop meer volt dan gebruikelijk – kunnen afschermen. Sowieso jagen wolven veeleer in het wild op reeën, everzwijnen of herten, aldus de experts.
 
In gebieden waar de wolf wordt gesignaleerd, zal Schauvliege ook informatiecampagnes organiseren. Bedoeling is de bevolking correct in te lichten over de eventuele gevaren die de aanwezigheid van de wolf meebrengt, bijvoorbeeld voor loslopende honden. Op die manier wil de minister vermijden dat mensen nodeloos panikeren.
 
Maar Hubertusvereniging Vlaanderen (HVV), de belangenvereniging van de jagers, ziet het allemaal veel minder rooskleurig. In een officieel standpunt juicht de HVV de komst van de wolf toe, “als een uitbreiding van de Vlaamse fauna”, maar wil ze niet dat er “actief wordt gestreefd om in Vlaanderen een wolvenpopulatie te vestigen”. Omdat “Vlaanderen geen geschikt leefgebied is” voor de wolf vrezen de jagers dat er “regelmatige schade” zal optreden bij vee- en huisdieren, en dat wolven geregeld het slacht­offer zullen worden in het verkeer.
 
De jagers vragen ook om overleg met de autoriteiten, omdat de wolf er mogelijk voor zorgt dat het wild in de bossen “mobieler en minder voorspelbaar” wordt, waardoor jagers hun afgesproken afschotplan van wild “moeilijker” kunnen realiseren.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer