Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 16 jul 2018 14:31 

Belgische rundvleesketen verplicht verdoofd slachten binnen Belbeeflastenboek


Belbeef, de interprofessionele organisatie die de verschillende schakels uit de rundvleesketen verenigt, maakt vandaag bekend dat haar lastenboek verdoofd slachten voortaan verplicht voor gebruikers van de Belbeef-standaard.

De sector, die unaniem achter het nieuwe lastenboek staat, wil op die manier structurele stappen nemen naar een hogere standaard voor meer dierenwelzijn en meer transparantie naar de slachtmethode. Rundvlees afkomstig van dieren die niet verdoofd geslacht werden, komen niet langer in aanmerking voor verkoop onder de Belbeef-standaard.
 
De leden van de raad van bestuur van Belbeef, waarin alle schakels van de vleesketen vertegenwoordigd zijn, namen de beslissing om het verdoofd slachten als eis in te schrijven in het Belbeef-lastenboek. Deze bijkomende eis maakt deel uit van een pakket aan maatregelen die zich inschrijven in een herziening van het huidige lastenboek. Met de invoering van deze hernieuwde Belbeef-standaard verbindt de sector zich naar de retail en de slagers om duidelijke garanties naar kwaliteit en dierenwelzijn van Belgisch rundvlees te bieden.
 
De nieuwe standaard, met invoering van de verplicht verdoofde slacht treedt in werking op 1 oktober 2018. Er geldt een overgangsfase van drie maanden om de slachthuizen, veehouders en certificeringsinstellingen de mogelijkheid te geven alle noodzakelijke maatregelen te nemen om aan deze nieuwe versie van het lastenbek te voldoen. Andere vernieuwingen binnen het Belbeef-lastenboek worden na de zomer gecommuniceerd.

“De consument is op zoek naar garanties”, zegt Nathalie De Greve, "Head Product Policy & Sustainability" bij Comeos. “De herziening van de Belbeef-standaard betekent dan ook dat de consument duidelijke garanties krijgt wat betreft dierenwelzijn en kwaliteit van het rundvlees. Het is een zeer positief signaal dat de sector duidelijke en structurele stappen neemt om de consument meer inzicht te geven in waar het vlees op zijn bord vandaan komt, en dat er geen nodeloos dierenleed aan te pas kwam.”

“Met de invoering van onze hernieuwde standaard geeft de sector een zeer duidelijk signaal”, zegt Christel Buyse, voorzitster van de Raad van Bestuur van Belbeef. “Met ons hernieuwde lastenboek willen we de kwaliteitsstandaard op alle vlakken omhoogtrekken. Op die manier geven we de slagers, retailketens en hun klanten een zeer duidelijke garantie naar kwaliteit en dierenwelzijn. Belgisch rundvlees dat onder de Belbeef standaard verkocht wordt, staat voor de beste kwaliteit en met bewuste aandacht voor welzijn van het dier.”

Voor meer informatie over Belbeef, waarvoor het label staat en waar Belbeef-vlees wordt verkocht kan je terecht op de website www.belbeef.be.

 



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer