Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 21 jun 2018 18:30 

Systeem waarmee plant omgaat met stress na een overstroming


Overstroming van landbouwgebieden zorgt vaak voor een slechte oogst. Meestal kijken wetenschappers die de invloed onderzoeken van overstromingen op planten naar de periode van overstroming zelf.

Biologen van de Universiteit Utrecht ontdekten dat een plant ook nog stress ervaart als het water alweer weg is. Eerst lijkt hij helemaal in orde, maar een dag later kunnen zijn bladeren ineens toch uitgedroogd zijn. De Utrechtse onderzoekers ontrafelden het systeem waarmee een plant omgaat met die stress ná een overstroming. Het wetenschappelijke tijdschrift PNAS publiceerde hun bevindingen.
 
Onderzoeker Rashmi Sasidharan van de Universiteit Utrecht leidde het project waaruit bleek dat niet alleen de processen in een plant tijdens een overstroming essentieel zijn voor zijn herstel, maar ook die in de periode die volgt op de wateroverlast. Verschillende factoren blijken daarbij van invloed. Sasidharan: "Door de uitgedroogde bladeren dachten wij in de eerste plaats aan de huidmondjes. Dat bleek juist. De mooie bladeren zijn bij voorbaat verloren wanneer de plant direct zijn huidmondjes weer opent om CO2 en zuurstof uit te wisselen voor de fotosynthese. Via die huidmondjes verliest de plant ook water. Doordat de wortels door het water zijn aangetast, zijn die nog niet in staat om dat verlies te compenseren. De huidmondjes moeten dus nog even dicht blijven. We kwamen erachter dat de huidmondjes open en dicht gaan door de interactie tussen de hormonen ethyleen en abscisinezuur."
 
Een andere factor waar de plant goed mee om moet gaan, is oxidatieve stress. Sasidharan: "Als het water weg is, wordt de plant plotseling blootgesteld aan heel veel zuurstof. Daarvan worden in de cellen van de plant schadelijke stoffen gemaakt. Tegelijkertijd zijn die toxische stoffen belangrijke signaalmoleculen. Als een plant die opmerkt, gaat hij onder meer grote hoeveelheden anti-oxidanten maken die bijdragen aan zijn herstel." Verder vond Sasidharan samen met Elaine Yeung dat de afbraak van bladgroen door activeren van het gen ORE1 niet goed is voor het herstel van de plant. “In de periode na een overstroming is het beter om de goede, volgroeide bladeren te behouden. Planten die ORE1 niet aanzetten, houden groenere bladeren en herstellen sneller”, aldus Sasidharan.

LEES  Nieuwsflash
 
Op en top zomerLees meer
 
 
Door droogte gebruiken bedrijven nu ook afvalwater Lees meer
 
 
N-VA wil veestapel in ons land verkleinen Lees meer
 
 
Carrefour levert in 90 min aan je deurLees meer
 
 
Witziekte blijft zich verder ontwikkelen in de bieten, cercospora blijft stabiel Lees meer
 
 
Aanhoudende droogte is drama voor de maďsteelt: “Hopelijk erkend als landbouwramp”Lees meer
 
 
Ondanks aanhoudende droogte geen watertekort in Wallonië Lees meer
 
 
CBOT: tarwe daaltLees meer
 
 
EU en Japan ondertekenen economische partnerschapsovereenkomst Lees meer
 
 
De Vlaamse Mestdag Lees meer
 
 
Vrijwillige intrekking van de toelating van CERAFON Lees meer
 
 
Blijvend grasland - Stand van zaken Lees meer
 
 
Landbouwcijfers 2017Lees meer
 
 
Belgische rundvleesketen verplicht verdoofd slachten binnen Belbeeflastenboek Lees meer
 
 
Weerbericht voor de landbouwLees meer