Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 jun 2018 13:26 

Tweevoudige kwaliteit levensmiddelen in verschillende lidstaten


De Europese Commissie heeft onlangs een nieuwe gemeenschappelijke methode gepresenteerd voor het vergelijken van de kwaliteit van levensmiddelen in de EU.

Het gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie, heeft een gemeenschappelijke methode ontwikkeld waarmee de nationale consumentenautoriteiten tests kunnen uitvoeren ter vergelijking van de samenstelling en eigenschappen van levensmiddelen die in de hele Unie in een soortgelijke verpakking worden verkocht. Deze stap vormt een aanvulling op de reeds door de Commissie genomen maatregelen naar aanleiding van de State of the Union-toespraak van voorzitter Juncker.

Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek stelt de methode vandaag voor tijdens een bijeenkomst van het Forum op hoog niveau voor een beter werkende voedselvoorzieningsketen.

Elżbieta Bieńkowska, EU-commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf: "Alle Europese consumenten hebben recht op gelijke behandeling op de eengemaakte markt. De gemeenschappelijke methode die wij samen met de lidstaten, consumentenorganisaties en belanghebbenden uit de voedselvoorzieningsketen hebben ontwikkeld, zal een empirisch onderbouwd inzicht helpen verschaffen in de verschillende samenstellingen van levensmiddelen die in heel Europa onder dezelfde merknaam worden verkocht. Ik ben verheugd over het feit dat de betrokken partijen op het speciale forum voor de voedselvoorzieningsketen hun stem konden laten horen in een rijk en grondig debat."

Věra Jourová, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid: "De eengemaakte markt mag geen markt met dubbele standaarden zijn. Alle EU-burgers moeten voelen dat zij op dezelfde manier worden behandeld en dat zij eerlijke en duidelijke informatie krijgen over de producten die zij kopen. Zij mogen niet worden misleid door soortgelijke verpakking. Ik moedig alle nationale autoriteiten aan om de methode in de komende maand te gebruiken, zodat wij een einde kunnen maken aan deze praktijk."

Tibor Navracsics, EU-commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, en verantwoordelijk voor het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek: "Europese consumenten hebben het recht om te worden beschermd tegen misleidende marketing over het voedsel dat zij eten en de producten die zij gebruiken, en moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij van producenten krijgen. Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie heeft een geharmoniseerde procedure ontwikkeld om vermeende verschillen in de kwaliteit van producten objectief te beoordelen. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe uitmuntend wetenschappelijk werk burgers direct ten goede komt."

Het Forum op hoog niveau voor een beter werkende voedselvoorzieningsketen, dat door de Commissie werd aangewezen om de kwestie van de tweevoudige kwaliteit van levensmiddelen aan te pakken, heeft het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek in juni 2017 het mandaat gegeven om de methode te ontwikkelen.

De methode vormt een aanvulling op de maatregelen die de Commissie heeft aangekondigd in haar initiatief voor een new deal voor de consument, die tot doel heeft:

  • de rechten van consumenten te verduidelijken en te versterken, onder meer door een verbod op praktijken waarbij tweevoudige kwaliteit wordt aangeboden en die misleidend zijn voor de consument;
  • gekwalificeerde entiteiten de bevoegdheid te geven om namens consumenten groepsvorderingen in te stellen;
  • te voorzien in meer sanctiebevoegdheden voor de consumentenautoriteiten van de lidstaten.

Een gemeenschappelijk testprotocol

Alle in de EU verkochte levensmiddelen moeten voldoen aan strikte veiligheidsvoorschriften; consumenten moeten worden geïnformeerd over de belangrijkste kenmerken die met name in het EU-recht betreffende etikettering van levensmiddelen zijn vastgesteld en mogen niet worden misleid, bijvoorbeeld door de verpakking. De nationale autoriteiten voor voedselveiligheid en consumentenbescherming hebben de verantwoordelijkheid te waarborgen dat de levensmiddelen die op de eengemaakte markt worden gebracht, voldoen aan de relevante EU-wetgeving.

De testmethode zal de autoriteiten helpen om vast te stellen of de levensmiddelen in overeenstemming met het EU-recht op de markt worden gebracht.

De methode is gebaseerd op belangrijke beginselen als transparantie, vergelijkbaarheid, bemonstering via soortgelijke selectie en het testen van producten.

Volgende stappen

Onder coördinatie van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek zullen laboratoria in een aantal EU-lidstaten voortaan deze methode toepassen in een pan-Europese testcampagne met het oog op de verzameling van gegevens over de omvang van het probleem van de tweevoudige kwaliteit van levensmiddelen. De eerste resultaten worden tegen het einde van 2018 verwacht. Deze exercitie moet een praktische leidraad bieden voor autoriteiten die misleidende praktijken onderzoeken.

Achtergrond

Als reactie op het probleem van de tweevoudige kwaliteit van levensmiddelen, dat door een aantal lidstaten is aangekaart, heeft de Europese Commissie verscheidene maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat consumenten vertrouwen kunnen hebben in de producten die zij kopen, ongeacht waar zij wonen.

Naast de methode gaat het onder meer om de volgende maatregelen:

  • een aantal richtsnoeren voor de toepassing van de levensmiddelen- en consumentenwetgeving van de EU op producten van tweevoudige kwaliteit (zie persbericht)
  • een voorstel tot wijziging van de richtlijn betreffende oneerlijke handelspraktijken in het kader van de new deal voor de consument die de Commissie op 11 april 2018 heeft vastgesteld om juridische duidelijkheid te verschaffen bij het beoordelen van gevallen van eventuele tweevoudige kwaliteit.

Meer informatie

Methode: kenniscentrum voor levensmiddelenfraude en -kwaliteit

 



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer