Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 mei 2018 17:56 

Inspanningen feed-sector werpen hun vruchten af


Voederveiligheid verzekeren is essentieel voor de diervoedersector. De sector weet dat, en neemt haar verantwoordelijkheden op, zo geeft schemabeheerder OVOCOM aan tijdens haar Algemene Vergadering. Zowel de internationale schema’s, de diervoederbedrijven als de professionals van de sector gaan tot het uiterste om veilige diervoeders te garanderen.

Bestanden beschikbaar voor download:
Jaarverslag 2018 (4765.9 Kb) Wie is Ovocom (175 Kb)

Binnen OVOCOM werken de handel, de voedingsindustrie, de diervoederindustrie en de transportsector samen om veilig diervoeder te garanderen. Dit gebeurt onder andere via de Feed Chain Alliance Standaard, waarvan OVOCOM beheerder is. Deze verticale aanpak is uniek in de wereld, zo vertelt Managing Director Bart Verhulst tijdens de Algemene Vergadering van de organisatie. “De 4.000 OVOCOM-bedrijven voldoen allemaal aan strenge vereisten inzake voedselveiligheid, en dat in tijden waarop de nationale pers de sector met Argusogen bekijkt”, aldus Verhulst. Van een sterk signaal gesproken.

Diervoederbedrijven dragen hun steentje bij
Bart Verhulst merkt op dat ook de diervoederbedrijven het belang inzien van een voederveiligheidsstandaard: “Het aantal Feed Chain Alliance-gecertificeerde bedrijven stijgt jaar na jaar, en ook het aantal vragen over voedselveiligheid wie we krijgen van bedrijven neemt toe.”
Een grote hulp in het beperken van voederveiligheidsrisico’s is het systeem van autocontrole: bedrijven monitoren permanent hun eigen processen, nemen monsters op verschillende momenten in het productieproces en laten die analyseren door vooruitstrevende laboratoria. Het aantal incidenten dat door België gemeld wordt via het Europese RASFF-systeem toont aan dat de controledruk (voor bedrijven en autoriteiten) hoog is. Op de 30 meldingen die België heeft uitgevoerd in 2017 (15% van het Europese totaal), had er slechts één betrekking op een Belgisch diervoeder! Het resultaat van deze scherpe controles: minder en een beter beheerste incidenten.
Naast de eigen controle worden alle FCA-gecertificeerde bedrijven worden ook nog eens geauditeerd door onafhankelijke certificatie-instellingen, die op hun beurt voldoen aan de vereisten van  Belac, de Belgische accreditatie-instelling. Een driedubbele controle dus.

Internationaal front voor voedselveiligheid
Ook internationaal vinden de inspanningen van OVOCOM weerklank. OVOCOM sluit immers uitwisselbaarheidsovereenkomsten met andere internationale schemabeheerders (zoals GMP+ International, QS, AIC, Fami-QS, EFISC/GTP en vorig jaar nog Oqualim en CSA/GTP). Hierdoor kunnen deze schema’s hun voedselveiligheidsvereisten met elkaar harmoniseren.  Bovendien is OVOCOM ook een voortrekker in de harmonisatie van de inkoopvoorwaarden met internationale schema’s. De internationale feed-schema’s scharen zich dus achter één zelfde doel: het bewaken van de veiligheid en de kwaliteit van onze voeders.
Dit jaar werd OVOCOM ook als eerste beheerder van een feed-schema aanvaard door het Nederlandse Ketenborging.nl. Deze organisatie erkent schema’s die waken over het verhogen van voedselveiligheid en voedselintegriteit.

Feed-professionals in de bres voor veilige diervoeders
Werknemers uit de diervoedersector zijn gebeten door het vak, aldus Verhulst. Feed-professionals hebben al lang het belang ingezien van permanente bijscholing, en spannen zich in om kennis te delen en te vergaren. Ze zijn steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op technologisch vlak en op het vlak van voedselveiligheid. Die kennis verspreiden ze zelf verder in hun eigen onderneming. Dat merkt ook OVOCOM: “Wij organiseren OVOCOM Masterclasses, dat zijn opleidingen of workshops over diervoederwetgeving, de FCA Standaard of specifieke onderwerpen, zoals staalname of etikettering. De opkomst ligt al jaren in stijgende lijn, en is dit jaar nog eens met 17% gestegen.” Een bewijs bijkomend bewijs dat de feed professional serieus bezig is met voedselveiligheid.



  Nieuwsflash
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer