Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 mei 2018 19:36 

Mooie groeicijfers voor de biolandbouw


De biolandbouw in Vlaanderen heeft een prima jaar achter de rug. Zowel het aantal bedrijven als het areaal is in 2017 duidelijk toegenomen. De sterkste groei is er bij de veestapel. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de biologische landbouw.
Het aantal biologische landbouwbedrijven groeide in 2017 van 430 tot 468 stuks, een stijging met bijna 9%. Een meerderheid hiervan beoefent gespecialiseerde akkerbouw- en tuinbouwactiviteiten. Bijna een derde van de biolandbouwbedrijven houdt vee, al dan niet in combinatie met plantaardige productie. De 35 grootste biobedrijven hebben bijna de helft van het bioareaal in handen.

Bestanden beschikbaar voor download:
Biorapport 2018 (2036.8 Kb)

Het totale bioareaal (biologisch en in omschakeling) nam met 6% toe tot ruim 7.300 hectare. Ongeveer 1,2% van het totale Vlaamse landbouwareaal is nu biologisch. De biologische rundveestapel groeide spectaculair met 68%, voornamelijk vanwege het aantal biomelkkoeien dat ruimschoots verdubbelde. In de loop van 2016 zijn 12 melkveehouders gestart met een gefaseerde omschakeling. Ook de biovarkensstapel vertoont stevige groeicijfers (+40%).

Niet enkel het aantal biolandbouwers zit in de lift, ook het aantal marktdeelnemers die niet actief zijn als primaire producent, neemt toe met 11% tot meer dan duizend bedrijven. Deze bedrijven ontplooien activiteiten als verdeler, bereider, verkooppunt, importeur en/of exporteur van bioproducten. 

Ten slotte zit ook de bioconsumptie in stijgende lijn. In Vlaanderen stegen de totale bestedingen aan bioproducten in 2017 tot 284 miljoen euro. De bestedingen aan biologische versproducten namen toe met 11% tot 193 miljoen euro. Biologische versproducten hebben in Vlaanderen een marktaandeel van 2,4%. Negen op de tien Belgische consumenten kopen op jaarbasis minstens eenmaal een vers bioproduct. Het grootste biokanaal blijft de klassieke supermarkt, maar de hard discount is de sterkste groeier.

 



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer