“We zagen een erg mooie opkomst dit jaar en dat kun je letterlijk en figuurlijk nemen”, vertelt organisator Claudia Engelen. “We bereiken de juiste doelgroep. Foodies en levensgenieters kwamen massaal en mooi verspreid afgezakt naar de site van de Waagnatie. En dat zorgde ervoor dat verschillende restaurants door hun voorraad heen zaten. Ons publiek komt naar hier om zich te amuseren en lekker te eten.”
Succesvolle nieuwe food-activiteiten
Op dat amusement zette Antwerpen Proeft dit jaar extra in. Nieuw was het AEG Baking Lab, waar er meer sessies van ingelast moesten worden wegens te groot succes. Daar kon het publiek zelf z’n brood leren kneden en bakken en het ’s avonds weer naar huis nemen.
Een andere topper was de Weber Grill Academy. Hier leerde grillmaster Birger Allary, winnaar van Mijn Pop-up-restaurant, de bezoekers de kneepjes van het barbecue-vak. Ideaal zo vlak voor het barbecueseizoen.
Maar de grootste klepper dit jaar was toch wel de Omelettenbattle op het AEG Proeft Podium. In vijf battles probeerden 10 kemphanen om het snelst een omelet te bakken. En dit onder het goedkeurend oog van juryleden én culinaire auteurs, Luc Hoornaert en Marlies Beckers.
Loïc Van Impe winnaar allereerste Omelettenbattle
Vandaag om 16 uur werd dan de beslissende match gespeeld tussen tweesterrenchef Nick Bril van The Jane en minister van Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts. Beide heren konden echter de monsterscore van foodvlogger en hét opkomend tv-talent Loïc Van Impe niet overtreffen. Loïc kraait victorie en mag met 57 seconden de wisselbeker, Het Gouden Ei, een jaar lang op de kast zetten. Volgend jaar overhandigt de chef van De Zevende Dag het ei dan – net zoals op de Olympische Spelen – aan de nieuwe winnaar.
“We gaan de omelettenbattle vanaf nu elk jaar organiseren. We denken er wel aan om preselecties in te plannen, net zoals bij het Eurovisiesongfestival, want echt iedereen staat te popelen om mee te doen”, lacht organisator Ward Ramaekers.
Meer comfort voor de bezoeker
Ook op vlak van comfort en look and feel investeerde Antwerpen Proeft dit jaar opnieuw. “We installeerden meer meubilair waardoor de bezoeker bijna altijd makkelijk een zitplaatsje kon bemachtigen om de verschillende gerechtjes te proeven”, licht Claudia Engelen toe. “Daarnaast creëerden we ook meer sfeer met veel groen en nieuwe verlichting en daar kregen we enkel enthousiaste reacties op.”
Hou de website en de sociale media in de gaten voor de datum van de 13de editie van Antwerpen Proeft.