Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 feb 2018 11:55 

"In tijden van krapte op de arbeidsmarkt zijn lage sanctioneringscijfers VDAB vreemd"


De VDAB heeft in 2017 amper 960 keer een werkzoekende een sanctie opgelegd omdat die te weinig inspanningen deed om een job te zoeken. Dat staat vandaag in de krant De Tijd. Vlaams Volksvertegenwoordiger Emmily Talpe is niet verrast. "De VDAB is nog niet zo lang bevoegd voor controle en sanctionering van werkzoekenden. Blijkbaar moet er nog een algemene mindswitch gebeuren bij de consulenten om naast de wortel ook de stok te hanteren.

Gelet op de krapte op de arbeidsmarkt vandaag, moet de VDAB er nu alles aan doen om die mindswitch snel te doen. Je krijgt het immers niet uitgelegd dat wanneer werkgevers alle moeite hebben om geschikte arbeidskrachten te zoeken, werkonwillige werkzoekenden ongestraft aan de kant kunnen blijven staan."

Emmily Talpe erkent dat de VDAB al inspanningen levert. "Sinds de tweede helft van 2017 is het actieplan 'Actief en Consequent Bemiddelen' uitgerold. De cijfers voor het tweede semester van 2017 zijn alvast hoopgevender. Bovendien is voorzien in een driemaandelijkse monitoring door de raad van bestuur van de VDAB, waardoor kort op de bal kan gespeeld worden als het de verkeerde richting dreigt uit te gaan." Talpe is tevreden met deze maatregelen, maar waarschuwt: "Op papier is er een plan, maar 'the proof op the pudding is in the eating'. We verwachten dan ook dat de uitvoering correct en over gans Vlaanderen op een uniforme manier gebeurt. Die algemene mindswitch bij alle VDAB-consulenten moet hoe dan ook worden gerealiseerd." 

Duidelijke criteria nodig

Daarnaast heeft Emmily Talpe wel oren naar de suggestie van Sonja Teughels van VOKA om duidelijke criteria vast te leggen rond het sanctioneren van werkzoekenden: "Elke werkloze moet goed weten wat van hem of haar wordt verwacht. Wie zich niet wil inschrijven in de activering, zal op de blaren moeten zitten. De krapte op onze arbeidsmarkt is dermate acuut dat iedereen zich moet inspannen om aan de slag te kunnen gaan. Het goede nieuws is dat je die blaren als werkzoekende perfect kunt vermijden. Wij zetten immers een werkzoekende liever terug in op de arbeidsmarkt dan op de blaren."

Plannen zijn er, nu actie graag

Emmily Talpe zal de minister van Werk opnieuw ondervragen over deze cijfers en de kritiek van VOKA. "Als de werkgevers aangeven dat er iets niet snor zitten, moeten we die kritiek ter harte nemen. Alle puzzlestukjes liggen er, maar het is aan de minister om er op toe te kijken dat alles wordt uitgevoerd. Vanuit Open Vld willen we er bij hem dan ook op aandringen om een tandje bij te steken, niet alleen op het vlak van controle en sanctionering, maar even goed in de uitvoering van zijn actieplan tegen krapte op de arbeidsmarkt, het akkoord over interregionale mobiliteit en het plan voor langdurig werkzoekenden. Er liggen veel plannen voor, het is nu aan de minister om die te stroomlijnen en in praktijk om te zetten."

 



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer