Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 feb 2018 04:57 

Nu de aangetekende e-mail


Aangetekend zenden gaat vanaf vandaag ook via e-mail. Het was al een tijdje wettelijk geregeld, maar nu erkende de regering ook het eerste bedrijf dat het mag aanbieden. Het betekent meteen flinke concurrentie voor de klassieke aangetekende brief van Bpost. Die kost 5,29 euro, de aangetekende e-mail 80 cent.

Meer dan 30 van de 33 miljoen aangetekende zendingen die jaarlijks de deur uitgaan, verlopen via Bpost. De aangetekende brief krijgt het straks echter moeilijk, nu de digitale versie een feit is. Die werd in juli 2016 wettelijk al boven de doopvont gehouden, maar de federale overheidsdienst Economie erkende nu pas het eerste digitale platform. Het is er een van het Limburgse IT-bedrijf Connect Solutions. Via Aangetekende.Email kan iedereen dus voortaan een aangetekende zending digitaal versturen. En die heeft dezelfde juridische waarde als de klassieke zending.

“De elektronische aangetekende zending betekent meer gebruiksgemak en minder administratie”, zegt Alexander De Croo (Open VLD), federaal minister van Digitale Agenda. “Daarom hebben we dit wettelijk mogelijk gemaakt. Door gebruik te maken van een erkende gekwalificeerde ­vertrouwensdienst ben je zeker dat je elektronische aangetekende zending ook juridisch exact dezelfde gevolgen heeft als een aangetekende zending op papier.”

Het systeem is zowel voor particulieren als voor bedrijven bedoeld. En een van de grote voordelen van de elektronische aangetekende zending is ongetwijfeld het prijskaartje. Terwijl je in het postkantoor minstens 5,29 euro voor een aangetekende brief betaalt, kost een aangetekende mail amper 80 cent.

Het is meteen een wake-upcall en een flinke streep door de rekening van Bpost. Want kan het straks nog wel de grootste aanbieder van aangetekende zendingen blijven als bedrijven en particulieren ruim zes keer goedkoper een aangetekende zending kunnen versturen? “Digitalisering is door de daling van de briefwisseling een uitdaging voor ons”, zegt Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. “Maar anderzijds krijgen we ook een boost door de e-commerce en de pakjes. We zitten in een volledig geliberaliseerde markt, het is normaal dat er concurrentie komt.”

Bpost onderzoekt overigens of het ook volledig digitaal kan gaan, maar het heeft juridische twijfels. “We vragen ons af of je digitaal wel dezelfde veiligheids- en kwalititeitsgaranties kunt geven. We gaan niet meteen overstappen, maar volgen het wel op”, klinkt het.



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer